Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Beszéljünk másképp a kereszténységről

Szabadság, méltóság, remény címmel progresszív teológiai fórum indul

2016. szeptember 13. - Rita Perintfalvi

Magyarországon elterjedt az a vélekedés, hogy aki keresztény, az egyben konzervatív is. Pedig egészen másképpen is lehet valaki keresztény. Szűcs Balázs református lelkész és dr. Perintfalvi Rita katolikus teológus azért hozták létre a progresszív teológiai fórumot, mert úgy tapasztalták, hogy a haladó teológiai szemlélet alig van jelen a hazai egyházi felfogásban és a közéletben, és a teológiai fakultások nagy részét a tradicionalista-konzervatív szemlélet jellemzi. A fórumot a szervezők három jelzővel írják le: szabadság, méltóság, remény.

Az első előadó, a fórum egyik alapítója a Bécsben dolgozó kutató, dr. Perintfalvi Rita lesz, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnöke. Felszabadítás – feminizmus – Ferenc pápa? című előadásában a felszabadítás teológiáról és a feminista teológiáról lesz szó, amely látni, érzékelni, meghallani akarta és akarja az igazságtalanságot, a kirekesztést; a felszabadítás gondolata és a megújulás kerül a középpontba. Egy olyan egyházról és társadalomról álmodik, ahol nincsen tekintélyelvűség, szabad kérdezni és szabad gondolkodni. Az előadás boncolgatni fogja azt a kérdést is, hogy vajon ezen gondolatok mentén milyen változások várhatók még az egyházban, és miért lett Ferenc pápa személye az egyházon belül „botránykővé”?

A fórum második estéjére április 11-én, hétfőn kerül majd sor Mi a nő dolga? címmel: dr. Hrotkó Larisszával (zsidó vallástudós), dr. Varga Gyöngyivel (evangélikus lelkésznő és biblikus tudós), Laborczi Dórával (evangélikus teológushallgató, újságíró, a Kötőszó evangélikus közéleti blog szerkesztője) és dr. Perintfalvi Ritával (katolikus teológus). A beszélgetést Szűcs Balázs református lelkész vezeti.

felszabteol3.jpg

A teljes cikk a Kötőszó blogon olvasható:

http://kotoszo.blog.hu/2016/03/18/beszeljunk_maskepp_a_keresztenysegrol

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr4211700911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása