Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Perintfalvi Rita: ez a történet az emberségről szól

Gégény István interjúja velem a SzemLélek blogon

2016. szeptember 13. - Rita Perintfalvi

A katolikus teológusnő nevével akkor találkoztam először, amikor a Keleti pályaudvaron kettévált előtte a népvándorlók tengere. Később szókimondóan vallott egy lapnak a katolikus egyházi vezetés laikusok véleményével szembeni érdektelenségéről, így bőven akadt miről beszélgetnünk.

pr_vag.jpg– Hamar elárasztotta a közösségi oldalakat a vasutas történeted, még cikk formájában is utánközölték az élménybeszámolódat. Hogyan élted meg a hirtelen jött népszerűséget?
– Fel sem merült bennem, hogy ennyire fel fogják kapni az emberek ezt a történetet. Igazából a barátaimmal szerettem volna megosztani egy élményt, ami engem mélyen megérintett. Végül valóban sokakhoz eljutott, a saját facebook oldalamon és kb. 6-7 blogon összesen mintegy 75-80 ezer kedvelés és megosztás, egy szépirodalmi folyóirat általi publikáció mutatta, hogy ez az egyszerű kis írás mennyire meg tudta szólítani az embereket. Sőt, egy blog saját kezdeményezésként lefordította angolra, ezt követően több angol nyelvű blogon is megjelent. Miután átéltem a pályaudvaros jelenetet, ahogy utaztam Budapestről Bécsbe, végig ott volt bennem, hogy ezt az egészet le kell írnom. Elsősorban azért, mert fájdalmas volt, amit átéltem, és muszáj volt valamit kezdenem ezzel az érzéssel. Érzékeny művész-lélek él bennem, aki jár a világban, és a dolgok, amikkel találkozik, nem hagyják közömbösen. Ilyenkor muszáj tenni valamit, mondjuk írni, az érzéseket beleönteni az alkotásba és valahogy hinni abban, hogy az üzenet átmegy, másokat is megérint. Ez a történet nem rólam szólt, hanem az emberségről. Reméltem, hogy mások is értik ezt, de arra álmomban sem gondoltam, hogy ennyien odafigyelnek majd a szavaimra. Kicsit olyan volt, mintha ez a poszt önálló életre kelne, teret adva ahhoz, hogy sok ezren kimondják rajta keresztül: tudjuk milyen nehéz korban élünk, tudjuk milyen kilátástalannak tűnnek a problémáink, de mégis az emberségre szavazunk. Így ez a kis történet az ő történetükké vált, róluk szólt, róluk mondott el valami fontosat.

A teljes cikk itt olvasható: http://szemlelek.blog.hu/2015/10/06/perintfalvi_rita_ez_a_tortenet_az_embersegrol_szol

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr4311701091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása