Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Biblia Politika Misztika 1

Saját beszélgetős műsorunk indult a Heti tévében! Téma: Ádvent

2016. december 23. - Rita Perintfalvi

SAJÁT TÉVÉS SOROZATUNK INDULT A HETI TÉVÉBEN,
BIBLIA - POLITIKA - MISZTIKA címmel

Soós Eszter Petronella politológus és én, a teológus egy fantasztikus lehetőséget kaptunk a Heti tévétől és saját sorozatunk indult: Biblia - Politika - Misztika címmel! Az első rész nagyon aktuális, ugyanis az Ádvent ünnepéről szól. De mi is ez egész projekt?

Egyikünk progresszív teológus, női és emberi jogi gondolkodó, aki Ferenc pápa szellemében és a keresztény szolidaritás jegyében arra keresi a választ, hogy miképpen lehetne a társadalmi és vallási kirekesztés különféle formáit transzformálni. Kutatóként, bloggerként és publicistaként az inkluzív teológia képviselője, és hisz abban, hogy lehetséges megtanulni az egységben gondolkodást, amely emberibbé és igazságosabbá formálja közösségeinket és a társadalmat. Másikunk a hit és az agnoszticizmus határán egyensúlyozó, az egyháztól eltávolodott, francia-őrült politológus (civilben meg kultúrprotestáns, aki munkaszeretetét és a fegyelmezettség iránti igényét igazolja a protestantizmus ideológiájával).

Egyikünk a szeretet fő parancsának (Lev 19,18) tükrében gondolkodik a politika lényegéről, másikunk a földi hatalom természetét kutatja. Ki jobboldalinak, ki baloldalinak, ki liberálisnak, ki konzervatívnak, ki eretneknek tart bennünket. Pedig mi csak mi vagyunk: a közös ügyek, azaz a közügyek iránt érdeklődő fiatal emberek, akik még hiszik, hogy a munkájukkal változást érhetnek el.

Egy új zsidó közösségi tévé, a Heti TV befogadott bennünket, hogy arról beszélhessünk, amit igazán fontosnak tartunk. Amiben hiszünk. Például a párbeszéd, az önkritika, az önreflexió szükségességében. A kultúrában. Abban, hogy a különböző vallási hagyományokban akár Héber Bibliának (Tanakh), akár Ószövetségnek és Újszövetségnek hívjuk, a Biblia közös kulturális örökségünk. Hogy a Biblia értelmezhető, vitatható, sőt, értelmezendő és vitatandó, de ugyanakkor megtisztítandó minden aktuálpolitikai értelmezési torzítástól. Abban, hogy az értelmiségi embernek politikai felelőssége van – nem pártpolitikai, hanem a szó legnemesebb értelmében értett politikai, közéleti felelőssége.

Hiszünk abban, hogy vannak egyetemes emberi értékek, etika, jó és rossz és, hogy az erkölcsről való gondolkodás lehet vallási vagy szekuláris alapú. Tudjuk, hogy ezekről a kérdésekről az emberek sokfélét gondolnak. Türelmesek vagyunk és keressük a párbeszédet a különböző vallási hagyományok és a humanista gondolkodás között. Türelmetlenek vagyunk viszont a fundamentalizmussal, a bigottsággal, a másokat megnyomorítani akaró ideologizálással szemben – sőt, mindenféle erőszakos, párbeszéd-képtelen fundamentalizmus ellenfelünk, mindegy hogy az iszlám fundamentalizmus vagy keresztény fundamentalizmus.

A közös pontokat keressük, nem azt, ami elválaszt, ami kizár és végül képtelenné teszi bennünket, hogy egy nyitott, elfogadó és a sokféleségből örömmel tanuló társadalom részesei lehessünk.

A Biblia, misztika, politika című műsor ezekről az értékekről szól. Párbeszédre, gondolkozásra, önreflexióra, mégis közéleti aktivitásra hív. És ha jól végezzük a dolgunkat, talán megmutat valamit az emberi lét örömeiből, mélységéből, vagyis az örömhírből is, amelynek terjesztése egyaránt legfőbb célja Izajás próféta és Jézus küldetésének is.

Hálás köszönet a fantasztikus lehetőségért a Heti tévének!

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr3512068779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása