Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Igazgyöngy | 75. rész - Dr. Perintfalvi Rita és Nyulászi Eszter

2017. április 01. - Rita Perintfalvi

Nők és gyermekek bántalmazása, pedofília – A bántalmazás soha nem Isten akarata!!! És a pedofília sem! Az Igazgyöny c. műsorban beszélgettünk - tabuk nélkül!

Gere Lilla lelkésznő egy nagyon fontos, de egyben borzasztóan nehéz témáról való beszélgetésre hívott meg engem: a nők és gyermekek bántalmazásáról, a pedofília eseteiről beszélgettünk. Hogyan jelenik meg mindez társadalmi ill., egyházi szinten, mit lehetne és mit kellene tenni, hogy végre az áldozatok helyzete könnyebb legyen? Semmilyen tabu témát nem kerültünk, őszinte, mély, néha egészen hátborzongató beszélgetés jött létre. Ajánlom azoknak, akik valaha is elszenvedtek már bántalmazást, szülőknek, akik meg szeretnék óvni a gyermekeiket, lelkészeknek, lelki vezetőknek, papoknak, akik sokat segíthetnek, de rengeteget rombolhatnak is, ha nem jól teszik a dolgukat.

Nyulászi Eszterrel, a Nyitott Szív program (bántalmazást elszenvedett nők és adott esetben férfiak segítésével foglalkozó alapítvány) önkéntesével és velem beszélgetett Gere Lilla lelkésznő. Engem mint teológusnőt keresnek meg nagyon sokan, akik bántalmazás áldozatai, elsősorban lelki segítséget, tanácsokat várva – innen vannak tapasztalataim a témához.

Mi mindenről beszélgettünk?

·      A bántalmazás köre, formái: szóbeli bántalmazás, megalázás, szexuális, fizikai bántalmazás, spirituális bántalmazás (lelki vezető, pap), anyagi függés kialakítása: elveszi a nő pénzét.

·      Vannak társadalmilag egyértelműen elutasított bántalmazási formák, de olyan formák is, amelyeket biz. kultúra tolerál, pl. 12 éves kislányt férjhez adni.

·      Gyermekkori bántalmazások, molesztálások

·      Kiből lesz bántalmazó? Akit magát is bántalmaztak?

·      Mi a legnagyobb lelki sérülés, trauma az életben?

 ·      Lehetséges a bántalmazás traumáját feldolgozni és újra egészséges lelkű gyermekké, felnőtté válni?

·      Mit kezdenek ezzel a kérdéskörrel az egyházak? Hogyan tud egy lelkipásztor, lelki vezető, pap segíteni? Mit tehet, ha elmondják neki és mit tehet, ha csak látja, észreveszi, szólhat-e, kérdezhet-e, felelős-e? Tud-e rombolni ha rosszul csinálja, hogyan és miért?

·      Házaspárok meg tudják-e beszélni, ha valamelyiküket bántalmazás érte gyerekkorában?

·      Gyógyulási folyamatok: hogyan, milyen módszerrel dolgozik a Nyitott szív alapítvány? Hogyan segítenek, kiknek?

·      Bántalmazás, erőszak és a Biblia: Támár története, az ismeretlen nő története, akit férje idegen férfiaknak ad, hogy vendégeit megvédje, akik hajnalig erőszakolják a nőt, amíg belehal.

·      Bibliai szöveggel való lelki terrorizálás, nőelnyomás a családban

·      Férfi-nő egyenlősége a Bibliában

·      A bántalmazás, erőszak soha nem Isten akarata, soha nem Isten büntetése!!!

·      Súlyos és hátborzongató eset: egy katolikus pap erőszakolt meg egy nőt

·      Mi is az a pedofília? Van ilyen az egyházban is? Mit lehet tenni? Az erőszak mindig az erőszaktevő hibája!

·      Lehet-e egy ilyen súlyos traumát feldolgozni? Lehet-e a fájdalmát transzformálni: akár gyereknek, akár a szülőnek?

·      Milyen a magyar társadalmi helyzet? Mennyire érzékeny és megértő a témával kapcsolatban? Hol tartunk ma?

·      Miért lenne fontos az Isztambuli Egyezmény ratifikálása?

·      Miért súlyos probléma, hogy éppen a Társadalmi nemek kutatását érik ma politikai támadások? Hiszen ez a tudomány kellene, hogy megtanítsa, hogy az egyenlőség jó dolog! És a bántalmazás súlyos társadalmi szintű problémájának kezelésében is éppen ez a tudományág és annak kutatásai segíthetnének!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr9012393213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása