Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Biblia Politika Misztika 13. rész - Ateista provokáció?!

A KERESZTÉNYSÉG MEGTÁMADÁSA? Sam Harris: Tények és keresztények

2017. június 14. - Rita Perintfalvi

SAM HARRIS: Tények és keresztények c. könyvéről vitatkoztunk egy jót, társuljatok a vitához!

Most egy harcos ateista, a filozófus, író és neurológus Sam Harris könyvét vettük elő és hagytuk, hogy kérdéseivel, gondolataival provokáljon minket.

-       - Aki „hívő az mind hülye”, aki ateista az „mind istentelen és a pokolra jut” – na hogy lesz ebből dialógus?

-       - Igaza van-e Harrisnek abban, hogy „Isten vagy van vagy nincs”, a „Bibliát vagy Isten írta vagy ember”?

-       - Vajon lehet-e párbeszéd ateisták és keresztények között? Mi lehet ennek az alapja, ha nem a Biblia, amit Harris borzasztóan veszélyesnek könyvnek tart?

-       - A nem hívő nem is lehet erkölcsös? Az erkölcs egyetlen alapja a bibliai tanítás? Mennyiben erkölcsösek egyáltalán a bibliai történetek?

-       - Aranyszabály: „amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek meg velük” (Mt 7,12). Vagy a szép zsidó párhuzama: „Ami neked gyűlöletes, ne tedd embertársadnak. Ez az egész Tóra, a többi csak kommentár.” (Hillél rabbi) Ez az aranyszabály jelen van az összes vallásban és törzsi hagyományban, vajon mire lehet ebből következtetni?

-       - Igaz-e az, hogy a liberális (mérsékelt) keresztények felelősek a fundamentalisták létéért?

-      - Miben téved Harris? Mivel sérti meg a keresztényeket, ha megsérti? És miben van igaza? Egy harcos ateistától semmit nem lehet tanulni?

Ezekről és még más nagyon aktuális és izgalmas kérdésről beszélgettünk a Heti tévében Soós Eszter Petronellával, nézzétek és írjatok kommenteket, vitatkozzunk egy jót!

Hálás köszönet a Heti tévének azért, hogy legújabb adásunk is elkészülhetett!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr8912592219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása