Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Biblia Politika Misztika 14. rész - Erotika a Bibliában

2017. július 03. - Rita Perintfalvi

Az erotikus élmény nagyon hasonló a misztikus tapasztalathoz. Ez is egy extatikus odaadás az Itt és Most érzéki érinthetőségének, egyfajta együttes lélegzés, ahol olyan energiák keletkeznek, melyek az Érosztól űzött sze- mélyt különféle határokkal és tilalmakkal is konfrontálják. Akárcsak az Énekek Éneke 5,6 versében a szerelmes nő, aki a józan ész minden reflexét meghaladva nem riad vissza még az életveszélytől sem, hogy éjszaka közepén felkere- kedjen és kedvese keresésére induljon.

Az Érosz tehát fenyegető, mert nem kevesebbet követel magának, mint a saját „Én” önátadását. Nem éri be kevesebbel, mint a szerelmes lelkével ma- gával és egy tökéletes egyesüléssel, amely az ember eredendő elszakítottsá- gát, elkülönültségét is képes feloldani. Ahogy a francia filozófus Georges Bataille fő művében a következőképpen fogalmazta meg: „Az egyik és a má- sik lény között húzódik egy szakadék, diszkontinuitás terül el köztük.”  Az erotika pedig éppen egy kísérlet, a vágyott kontinuitást elérni, legyen az akárcsak egyetlen pillanatra is.

Az erotika, akárcsak a misztika, képes az eggyé válás transzcendentáló ta- pasztalatának megélésére. Erről a tapasztalatról beszélgettünk az Énekek Éneke egy gyönyörű dala kapcsán (Én 5, 2-8), amit párhuzamba vontunk Magdeburgi Mechthild Az Istenség omló fényárja c. művével.

Forró nyári napokhoz ajánljuk ezt a nem kevésbé forró adásunkat, amelyet Soós Eszter Pertonellával együtt készítettünk. Hálás köszönet a Heti tévének műsorunk létrejöttéért!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr2912637691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása