Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Biblia Politika Misztika 22. rész - Sulok Zoltán Szabolcs - Vallás a gyűlölet ellen

2018. január 10. - Rita Perintfalvi

VALLÁSOK A GYŰLÖLET ELLEN - Sulok Zoltán Szabolccsal, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnökével arról beszélgettünk, hogy vajon mit tehetnek a vallások a gyűlölet ellen? Mit jelent a felebaráti szeretet parancsa a muszlim és a keresztény hagyományban? Hogyan valósul meg a szegények segítésének kötelessége? Vannak-e hasonlóságaink? Tudunk-e párbeszédet folytatni vallási szinten, annak ellenére is, hogy a muszlim-keresztény viszony politikailag nagyon terhelt lett Magyarországon és Európában is az utóbbi években.

Hálás köszönet a Heti Tévének műsorunk létrejöttéért! És nagy köszönet Soós Eszter Petronellának a műsorban való közreműködésért!

 

Ha karácsonykor találkozik a keresztény, a muszlim, a zsidó meg az ateista…

Parászka Boróka interjúja velem a Marosvásárhelyi Rádióban

Az idei karácsony úgy köszöntött be, hogy hétköznapjaink részévé váltak a vallási konfliktusok, naponta szembesülünk a családon belüli és kívüli erőszakkal, háborús hírekre kelünk és fekszünk, az egyházakon belül is feszültségek, konfliktusok vannak.

Perintfalvi Rita katolikus teológus, a Bécsi Egyetem kutatója , emberi- és nőjogi aktivista. Arról beszélgettünk, hogyan egyeztethető össze katolicizmus, feminizmus és az emberi jogvédelem.

Parászka Boróka interjút készített velem, amit ezen a linken tudtok meghallgatni, ajánlom sok szeretettel így karácsony után is, mert témánk nagyon sokrétűek, izgalmasak és egész évre szólnak. :-)

http://marosvasarhelyiradio.ro/hirek/emisiuni/ha-karacsonykor-talalkozik-a-kereszteny-a-muszlim-a-zsido-meg-az-ateista1

fehe_rro_zsaszi_n.jpg

Dr. Perintfalvi Rita

b_paraszka_boroka_foto_marosvasarhelyi_radio.jpg

Parászka Boróka, újságíró, író, kritikus

msv_radio_logo_vektor.jpg

 

 

Jézus és nők, nők és Biblia, Mária és mítosza, megannyi tabu és tabudöntés

Szemléletváltó, eredeti, talán sokak szerint eretnek gondolat

Seres Tamás karácsonyi órájának vendége voltam a Rádió Bézsben, 2017. december 24-én! Nagyon izgalmas témákat boncolgattunk: Jézus és nők, nők és a Biblia, Mária és mítosza, megannyi tabu és tabudöntés, szemléletváltó, eredeti , talán sokak szerint eretnek gondolat... Tamás nem riadt vissza a jó provokatív kérdésektől sem!

A Na! ünnepi , karácsonyi különszámának vendége: Dr. Perintfalvi Rita professzor asszony, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnöke!

ra_dio_be_zs.png

Rita katolikus teológus, hittanár, kulturális manager, szociális manager és mentálhigiénés szakember.

Főbb kutatási területei:feminista és felszabadítás-teológiai bibliaértelmezés.zsoltároskönyvexegézis, szinkrón-intertextuális szövegelemzés,

A beszélgetés itt meghallgatható, ajánlom szeretettel, nemcsak karácsonyra!

http://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.archivplayer.page?szam=http%3A%2F%2Fwww.radiobezs.hu%2Fradiobezs_files%2FArch%C3%ADvum%2F2017%2F1224_1900.mp3

Hálás köszönet a meghívásért Seres Tamásnak! Tőle vettem át a beszélgetés promó szövegét is, mert annyira megtetszett. :-)

 

ritaszines.jpg

Dr. Perintfalvi Rita

 

seres_tama_s.jpg

Seres Tamás, Rádió Bézs

Biblia Politika Misztika 21. rész - Kelemen Katalin a progresszív zsidóságról

Kelemen Katalin rabbival, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetőjével beszélgettünk a progresszív zsidóságról, a nők szerepéről, hanuka ünnepéről, arról, hogy vajon milyen nőként rabbinak lenni Magyarországon?

Hálás köszönet a Heti tévének műsorunk létrejöttéért! És Soós Eszter Petronellának a közreműködésért!

Mit gondolt Jézus a nőkről és férfiakról?

Szelényi Zsuzsával beszélgettünk arról, hogy mit vajon mit gondolt Jézus a nőkről és a férfiakról? Mit lehet kezdeni a nőket elnyomó bibliai szövegekkell? Vannak-e a Bibliában olyan női szereplők, akik ma is inspirációk lehetnek a számunka? És mi karácsony üzenete női szemmel?

Nagyon köszönöm Zsuzsának a felkérést és az izgalmas beszélgetés lehetőségét!

Biblia Politika Misztika 20. rész - Várszegi Asztrik leköszönése

Várszegi Asztrik főapát leköszönése kapcsán beszélgettünk a bencés hagyományról, Pannonhalma különleges spirituális és intellektuális aurájáról, és persze elsősorban Asztrik atya szellemi hagyatékáról, amit 27 évnyi főapáti tevékenység után maga után hagy. Nemcsak az egyházi, de a magyar társadalmi életre is inspiráló mindaz, amit Aszrtik atya mond. Mit gondol a politikáról, az egyház  társadalmi szerepéről, a demokráciáról, az ökumenéről, a nők szerepéről az egyházban és a társadalomban? Mit gondol Ferenc pápáról és a magyar egyház jövőjéről?

Ha felkeltettük érdeklődését tartson velünk és nézze meg a Biblia Politika Misztika c. műsor legújabb adását! Köszönet Soós Eszter Petronellának és a Heti Tévének, hogy műsorunk ismét létrejöhetett!

Biblia Politika Misztika 19. rész - Tiltott imák

Vannak a keresztény hagyományban olyan imák, amelyeket betiltottak néhány évszázadra? Vajon mitől féltek a rendi vezetők, amikor még saját hagyományukkal is szembefordultak? Sok vallási fundamentalista szerint a meditáció az ördögtől való. Tényleg igaz, hogy aki meditál, azt magába szippantja valamiféle üresség, ami többet nem ereszti? Vagy éppen a tudat kiüresedése a cél, hogy az ember a valóságot úgy ismerhesse meg, ahogy az van? No, de mi is akkor a megvilágosodás? Miben különbözik a nyugati kontempláció és a keleti meditáció? Mit lehet tanulni Eckhart Mesterről, Keresztes Szent Jánostól, Avilai Teréztől és nagy kedvencemtől Loyolai Ignáctól? Igaz-e az, hogy a keleti vallások istenképe személytelen, ezért ördögi? De mi van, ha a nyugati gondolkodás személy fogalmát értelmezzük félre, és Isten soha nem lehet olyan személy, mint egy ember. A keleti meditáció tényleg azt célozza, hogy ember feladja az énjét és beleolvadjon egy arctalan masszába? Vagy lehet, hogy mi értelmezzük az én fogalmát túl szűken? Breaking news: a pákozdi könnyező Madonna: valóság? Tömegpszichózis? Vannak csodák?

Ezekről az izgalmas kérdésekről beszélgettünk kicsit spirituálisan, kicsit filozofikusan a legújabb Biblia-Politika-Misztika adásunkban, ha bármilyen kérdés, vélemény, kritika felmerül, lehet bátran kommentelni! Várjuk!

Hálás köszönet a Heti Tévének műsorunk létrejöttéért! És Soós Eszter Petronellának a remek kérdésekért!

Biblia Politika Misztika 18. rész - Vallásközi párbeszédről Iványi Gáborral

Lehetséges-e zsidó-keresztény-iszlám párbeszéd ma Európában?

Lehetséges-e zsidó-keresztény-iszlám vallásközi párbeszéd? Iványi Gábor: „Majdnem mindegy, hogy miről beszélgetünk, de beszélgessünk és ne kinyilatkoztassunk! A Vallásközi Beharangozó Fesztiválon kaptunk egy kártyát, amire rá volt írva, hogy „ne téríts!” és valóban ebben van a lényeg. Isten nem vallásos, ez a mi emberi találmányunk. A vallások lehet, hogy elválasztanak minket, pedig az Isten Egy. Aki kinyilatkoztat az abszolút, ezért nála van az igazság, de amikor mi halljuk ezt a kinyilatkoztatást, az már átmegy a mi emberi szűrőnkön, kultúránkon és éppen ezért lehetséges, hogy néha tévedünk. Talán az a közös minden vallásban, hogy mind tévedünk, ami nem baj, hiszen emberek vagyunk, de ezzel a megengedéssel kell fordulnunk nemcsak önmagunkhoz, hanem a másik valláshoz is.”

A Fesztivál után 3 tematikus Expó-Nap következik, az elsőre november 5-én a Wesley János Lelkészképző Főiskolán kerül sor (1086 Budapest, Dankó utca 11). A téma: „Mit tehetnek a vallások a gyűlölet és az erőszak ellen?” A részletes program (előadások, műhelyek, kerekasztalok, kulturális program) még szervezés alatt áll. Információk később a fő szervező, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete facebook oldalán érhetők el: https://www.facebook.com/teologusnok/?fref=ts . Érdeklődni és az Expóra jelentkezni a következő email címen lehet: vallaskozifesztival@gmail.com. A részvétel korlátozott és regisztrációhoz kötött. Várjuk mielőbbi jelentkezését!

A Heti Tévé adásában új projektünkről beszélgettünk Iványi Gáborral, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnök lelkészével. A projektben együttműködő partnereink még: Szim Salom, Progresszív Zsidó Hitközség; Magyarországi Muszlimok Egyháza és az NDI.

Hálás köszönet a Heti Tévének és az NDI-nak a támogatásért műsorunk létrejöttében!

Biblia Politika Misztika 17. rész - Vihar a lombikban

Hallottuk már a lombikbébi témában Veres András és Beer Miklós püspök gondolatmenetét, nézzük meg közelebbről az érveiket! Lehet-e olyan kijelentést tenni, hogy aki a lombikbébi programban részt vesz, az minden esetben bűnt követ el? Akik ezt mondják, mire alapozzák véleményüket? Lehet-e erről a kérdésről más érvek mentén is gondolkodni? Mit mondott erről Prof. Somfai Béla jezsuita morálteológus, akinek  progresszív szemléletén idehaza sokan megütköztek? Milkor, milyen feltételekkel változhat a teológiai álláspont ebben a kérdésben? Mennyire számíthat egy ilyen kérdésben a házas hívek véleménye, akik számára ez a kérdés nemcsak elvi, hanem húsbavágó, sok-sok fájdalommal és reménnyel teli?

Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Soós Eszter Petronella politológussal a Biblia Politika Misztika legfrissebb adásában. 

Hálás köszönet a Heti Tévének műsorunk létrejöttéért!

Az oltár és trón szent(ségtelen) szövetsége?

Vajon hány évvel van elmaradva a magyar katolikus egyház?

Milyen jelentősége lehet a Kádár korszak alatt elmaradt egyházi megújulásnak, a rendszerváltás utáni gyors csalódottságnak, a progresszív teológia és a demokratikus gondolkodási kultúra tudatos száműzésének abban, hogy idehaza lassan újra létrejönni látszik az oltár és a trón jól ismert és annál több bajsejtelmet magával hordó szent(ségtelen) szövetsége?

Pár napja jelent meg a 168 Órán egy elgondoltató interjú „Halálos ölelés – Ferenc pápa ellen fordult a magyar klérus, Orbánhoz viszont dörgölőzik” címmel, amihez úgy gondoltam teológusként hozzászólok itt a blogomon is.

A cikk jónéhány megkerülhetetlenül fontos témával foglalkozik, például azzal, hogy a Kádár-rendszer alatt tetszhalálra ítélt katolikus egyház szinte a mai napig semmit nem valósított meg a II. Vatikáni zsinat (1962-65) refomtörekvéseiből. Az okok nagyon komplexek. De az biztos, hogy a kommunista éra törekvése is az volt, hogy az egyházban ne mehessenek végbe ezek a reformfolyamatok és így talán az idejétmúlt, a saját korával és a környező társadalommal dialógust nem találó egyház olyan középkori képződménnyé válik, ami nem lesz vonzó a fiatalok számára és így aztán szépen lassan ki is hal.

Csakhogy, amíg a reformok ténylegesen elmaradtak, az egyház túlélte a kommunizmus évtizedeit. Sőt a rendszerváltás után rövid virágzásnak adott teret a szabadság friss lendülete. A szükséges megújulás nélkül azonban hamar kiderült, hogy az egyház nem tud párbeszédbe kerülni – vagy talán nem is akar – sem a saját híveivel, sem a kora társadalmával. Hiszen az a felfogás, a teológiai nyelv és stílus, amivel fellépett, a saját szerepéről és társadalmi presztízséről való elgondolás jobban megfelelt a két világháború közötti, mint a rendszerváltás utáni Magyarországnak. Így kétezer tájékára a ’89 utáni lendület, az emberek érdeklődése az egyház iránt csalódottságuk miatt jócskán alább hagyott, ami valahol mélyen traumatizálta is az egyházat, hiszen elbukott egy olyan történelmi pillanatot, amiről tudta, hogy soha nem jön többet vissza. Talán ez a „bukás” és a fel nem dolgozott traumatizáltság is hozzájárult ahhoz, hogy az ezredfordulótól kezdve a magyar katolikus egyház vezetése egyértelműen konzervatív ill. ultrakonzervatív irányba fordult és innen már csak pár lépést kell megtennie ahhoz, hogy feléledjen a régi gyakorlat: az oltár és a trón szent(ségtelen) szövetsége. Amelyben az autoriter egyházi vezetés szívesen flörtöl a politikai tekintélyelvűséggel, hiszen tőle várja hatalma megszerzésének ill. megtartásának lehetőségét. Mindezt egy olyan egyház műveli  most, ahol sem a progresszív teológiai gondolkodásnak, sem a demokratikus kultúrának soha nem volt tere ill. csak olyan jelentéktelen módon, ami valódi változást még a 30-as évekhez képest sem tudott elérni ill. valahogy újra ott járunk... Igen, tudomásul kellene venni, hogy a magyar egyház gondolkodása kb. 100 évvel el van maradva lassan.

hvg_hu.jpg

                Fotó: HVG.hu

Tovább