Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Bűnös vagy mégsem? A szerelmek sokféleségének etikája

2018. május 11. - Rita Perintfalvi

A Bézs Rádióban kérdezett engem Seres Tamás a Bűnös vagy mégsem? c. május 17-i előadásom kapcsán a monogámiáról vs. poligámiáról, a poliamóriáról? Arról, hogy melyikről mit mond a Biblia, mit gondol a mai ember és vajon melyik az etikus és melyik a bűnös? És egyáltalán ki dönti ezt el? Aztán beszélgettünk az azonos nemű emberek szerelmének társadalmi és egyházi megítéléséről. Arról, hogy vajon miként reagálnak az emberek, ha két nő vagy két férfi csólolózik a buszon? Vajon a férfiak vagy a nők elutasítóbbak? No és az is kérdés - amit már Ferenc pápa is feltesz - hogy vajon mit kezdenek az egyházi közösségek azzal, ha meleg pár érkezik közéjük? És még komplexebb a kérdés, ha a meleg pár gyerekkel érkezik. Vajon milyen irányban halad a magyar társadalom? Tanulható-e a nyitottság, az elfogadás? Vagy most éppen ellentétes szelek fújnak?

 

homo18.png

ra_dio_be_zs.jpg

Seres Tamás 2 részes Na! c. műsorában itt hallgathatod meg ezt a nagyon izgalmas beszélgetést:

44. perctől jövök én, előtte más témák vannak:

https://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.archivplayer.page?szam=http%3A%2F%2Fwww.radiobezs.hu%2Fradiobezs_files%2FArch%25C3%25ADvum%2F2018%2Fkedd1600.mp3

Az elejétől én vagyok, kb. 30 percben:

https://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.archivplayer.page?szam=http%3A%2F%2Fwww.radiobezs.hu%2Fradiobezs_files%2FArch%25C3%25ADvum%2F2018%2Fkedd1700.mp3

Ha a beszélgetés felkeltette érdeklődésedet gyere el a Lurdy Házba május 17-én! Várunk szeretettel dr. Perintfalvi Rita "Bűnös vagy mégsem? A szerelmek sokféleségének etikája c. előadásra!

Az esemény belépőit itt tudod megvásárolni:

https://www.jegy.hu/program/bunos-vagy-megsem-a-szerelmek-sokfelesegenek-etikaja-felnott-dolgokrol-felnotteknek-91566/433977

Ha szeretnél tudni még többet az eseményről, akkor kövess minket a facebookon is! Az esemény egy nagyon klassz sorozat része, a fő szervezője pedig Ágoston László:

https://www.facebook.com/events/182707565696394/

Biblia Politika Misztika - Lukácsi Katalin - Egyház, politika és demokrácia?

EGYHÁZ, POLITIKA ÉS DEMOKRÁCIA? Lukácsi Katalinnal beszélgettünk a kereszténydemokráciáról, Ferenc pápa hazai megítélésről, a katolikus egyházon belüli reformok szükségességéről, a megújulás leheteőségeiről, a keresztény-zsidó párbeszédről és az iszlámról. Természetesen nem hagyhatttuk ki azt sem, hogy vajon milyen lenne az egyházak és a politika ideális viszonya, hogyan politizáljanak az egyházak? És vajon mit jelent, létezik-e olyan, hogy kereszténydemokrácia?

Köszönet a műsorunk létrejöttéért a Heti Tévének!

Biblia Politika Misztika 25. rész - dr. Varga Gyöngyi - Mit keresnek a nők az egyházban?

MIT KERESNEK A NŐK EGYHÁZBAN?

Méltóságot? Egyenlőséget? Megbecsülést? És vajon mit találnak? Dr. Varga Gyöngyivel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy vajon milyen a női esélyegyenlőség az egyházakban? Lehet-e egy nő pap, lelkész? Lehet-e egy nő tudós? Ne adj Isten teológus? Sőt lehet-e egy női egyházi vezető? 

Mit gondoljunk ezekről a kérdésekről egy olyan országban, ahol újra 19. századi módon gondolkodnak a közéletben a nőkről? Vajon adhatnak-e éppen az egyházak példát az egyenlő bánásmódról?

Köszönet a Heti Tévének műsorunk létrejöttéért!

 

Biblia Politika Misztika - Bajnok Kristóf - Uralom helyett szeretve szolgál

A Bokor mozgalom a kommunista rezsim alatt egyfajta földalatti egyházként működött Magyarországon. Vezetője és megálmodója Bulányi György piarista atya volt, akit az államrendszer elleni tevékenység vádjával többször is bebörtönzött az akkori politika rendszer. A Katolikus Egyház pedig politikai nyomásra kezdett boszorkányüldözést ellene, és eretneknek nyilvánította. Az egyik ilyen "eretnek" tétele az volt, hogy elutasított mindenféle uralmi rendszert és az egyház szerepét a szeretve szolgálatban látta meg.

Bajnok Kristóf, a Bokor mozgalom képviseletének tagja a következő nagyon aktuális üzenetet mondta adásunkban: "Az a megállapodás, amelyet a Katolikus Egyház a kommunista rezsimmel kötött nem volt példa nélküli eset a történelemben. Az Egyház minden hatalommal mondenkor a megállapodásra törekedett, mert saját magát is hatalmi entitásként fogalmazta meg. De ez nagyon messze van attól, amit Jézus szeetett volna közvetíteni felénk. A megyegyezések a hatalmiságból fakadnak. Mi pedig a hatalmoskodást szeretnénk elutasítani és ehelyett a szolgálatot tartjuk fontosnak. És ezért nagyon szeretnénk azt, hogy a mindenkori keresztény egyházak ne a hatalom kegyét, támogatását vagy elfogadását, ne a túlélés különböző alkuit keressék, hanem álljanak ki a Jézustól tanult tanítás mellett."

Ezeket a nagyon izgalmas témákat ajánljuk szíves fogyelmükbe! A két műsorvezető: Soós Eszter Petronella politológus és dr. Perintfalvi Rita teológus.

Hálás köszönet a Heti Tévének, hogy adásunk létrejöhetett!

Spirituális Meditáció - Téma: Szörnyek

Április 13-án pénteken újból együtt meditálunk a Feldmár Intézetben

“Amikor érzek valamit, nagyon nehéz tudni, hogy a helyzetre reagálok-e, vagy valami a helyzetben emlékeztet arra, ami volt. Minél inkább a jelen pillanat és én közöttem vannak az emlékeim, annál távolabb vagyok a másik embertől, annál távolabb vagyok a világtól. Itt élek benne, de nem vagyok itt, mert köztem és a jelen pillanat között mindig van egy emlék, és észre sem veszem, hogy emlék.” (Feldmár András)

Aki meditál, az engedi, hogy a valóság megérintse őt. Néha viszont az, ami megérint a valóságból, lehet, hogy megijeszt. Félelmet kelt. Taszít. Aki meditál az egyre inkább megnyitja a kapukat a tudatalattija felé, ahonnan olyan képek, emlékek jöhetnek elő, amelyek teljesen valóságosnak tűnnek. A zen meditáció hagyománya „makjó-nak” nevezi ezt a jelenséget, ami annyit jelent, hogy az „ördögök világa”. Bizony a keresztény misztikusok is írnak hasonló tapasztalatokról, amikor ima közben hirtelen előttük termett maga az „ördög”. A jelenséget a meditációs mesterek úgy magyarázzák, hogy ezek a képek tulajdonképpen az ember tudatalatti világából érkező fel nem dolgozott konfliktusok, traumák emlékképei. Vagyis meditáció során előjönnek a bennünk lakó szörnyek! De ez nem baj, sőt! Mindez a tisztulási folyamat része. Hiszen a sebeknek ki kell tisztulniuk ahhoz, hogy begyógyulhassanak. Amit ilyenkor tehetsz: engeded, hogy mindez megtörténjen! Mert attól, hogy valami fájdalmas vagy nehéz, még van, s ha van, akkor szabad lennie. És ha nem nyomod el, akkor megszabadulsz tőle. És ha ez sikerül akkor végre jelen tudsz lenni a pillanatban önmagad számára és annak számára is, akit eddig nem tudtál igazán szeretni, mert képtelen voltál őt önmagának látni, folyton valaki másra reagáltál miközben vele voltál. (Perintfalvi Rita)

szo_rnyek2.jpg

A Szörnyek lesz a témája a következő Spirituális Meditációnak, április 13-án, pénteken a Feldmár Intézetben, ha érdekel a téma és a meditáció, akkor gyere, várunk szeretettel!

Tovább

Biblia Politika Misztika 24. rész - Ember és szexualitás

EMBER ÉS SZEXUALITÁS - dr. Hrotkó Larisszával beszélgettünk egy szuper izgalmasat Valentin nap kapcsán a bibliai erotika témájáról. Szó esett Rebeka korsójáról, ami a női szépség szimbóluma, Jákob és Ráchel szenvedélyes találkozásáról a kútnál, az Énekek Éneke egyik nagyon erotikus, rafinált módon sejtető, vágykeltésről szóló daláról, ami ráadásul egy női dal! És nem maradtunk benne a klasszikus férfi-nő szerelmi mintában, hanem megnéztük, hogy mi minden jön még elő a Biblia különleges világában. Larissza a zsidó vallástudomány doktora, nyelvész, kultúra történész és a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének titkára.

Ajánlom mindenki figyelmébe, aki szereti a szépséges erotikus szövegeket és képeket!

Köszönjük műsorunk létrejöttét a Heti Tévének!

A műsor vezetői: Soós Eszter Petronella politológus és Dr. Perintfalvi Rita teológus.

Biblia Politika Misztika 23. rész - Vagy vallás, vagy szabadság

Vagy vallás, vagy szabadság - tertium non datur (azaz harmadik lehetőség nincsen) mondta provokatívan Prof. Dr. Dr. Máté-Tóth András vallástudós elődásában a Vallások és a szabadság c. Vallásközi expón 2018. január 28-án. Arról kérdeztük, hogy ez akkor mit is jelent a vallásos emberek számára? Aki vallásos az tényleg nem lehet szabad ember? Beszélgettünk még arról is, hogy ha egy hívőnek ragaszkodnia kell vallása tételes tanrendszeréhez (dogmák) és ha ettől eltér, akkor eretnekké válik, akkor vajon van-e tere a valláson belüli reformoknak? Ferenc pápa egy eretnek vagy inkább reformer? Mit gondoljunk róla? És faggadtuk még arról is, hogy mit gondol vallástudósként a vallásközi párbeszédről: lehetséges-e ez egyáltalán, Mi az, ami akadálya, korlátja lehet? És mi is az a vallás úgy általában?

Soós Eszter Petronella politológus és Dr. Perintfalvi Rita teológus közös műsorát látják a Heti tévén! Mindenkinek ajánljuk szeretettel, nemcsak hívőknek!

Hálás köszönet műsorunk létrejöttéért a Heti Tévének!

 

Perintfalvi Rita: "Minden relatív, Istenen és az éhségen kívül" (vallásközi expó)

A szolidaritás üzenetét pápai ténykedésének középpontjába állító Ferenc pápát annyi gyűlölködő támadás éri a jobboldali, magát kereszténynek nevező sajtó, illetve saját püspökei és hívei részéről, hogy az ember elgondolkodik azon, hogy ez a pápa valamit nagyon hiteles módon csinál. Hiszen már Pál apostol is úgy beszél az evangéliumi üzenetről mint botrányról, amelyen sokan megütköznek, illetve mint balgaságról, amelyet csak kevesen értenek. Talán azért is olyan irritálóak Ferenc pápa szolidaritásra buzdító szavai, mert az embert ki akarják mozdítani a komfortzónájából, olyan cselekvésre buzdítanak, ami életidőt, energiát, az önmaga körül forgó ember egoizmusának feladását követeli meg. Ez pedig roppant terhes felhívás.

A keresztény emberek nagy része hozzá van szokva ahhoz, hogy mivel létezik állami szociális támogató rendszer, sőt vannak egyházi karitatív szervezetek is, ezért neki nem kell tennie semmit. A mai ember sokszor csak az újságok fotóin vagy a tévében látja a rászoruló emberek tekintetét. Ha pedig az utcán találkozik velük, akkor lehetőség szerint felgyorsítja lépteit, vagy még az arcát is elfordítja tőlük. Kurt Appel bécsi filozófus szerint az ember képes arra, hogy egy második bőrt növesszen magára, amivel hermetikusan elzárja magát attól, hogy megérinthető legyen, hogy mások szenvedése bármilyen hatással legyen rá. Így válik az ember érzéketlenné és közönyössé. A dolog veszélye szerinte abban áll, hogy amikor ez megtörténik, az ember elveszíti a transzcendenssel való találkozás lehetőségét is, mert annak feltétele éppen a megérinthetőség. Talán éppen ez az oka, hogy a baloldali, magukat ateistának vagy agnosztikusnak tituláló emberek, akik képesek felállni az íróasztal mellől, és például ételt osztani a hajléktalanoknak, emberibbek tudnak maradni…

 A szegény egyház ferenci álmáról és ennek egyik megvalósulásáról a felszabadítási teológiáról, a szolidaritás és a társadalmi érzékenység kérdéseiről beszélek még előadásom folytatásában.

Az előadás a Vallások az elynomottakért - nők, szegények és az etnikumok c. Vallásközi expón hangzott el 2017. december 10-én. Ajánlom Mindenkinek szeretettel! 

Biblia Politika Misztika 22. rész - Sulok Zoltán Szabolcs - Vallás a gyűlölet ellen

VALLÁSOK A GYŰLÖLET ELLEN - Sulok Zoltán Szabolccsal, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnökével arról beszélgettünk, hogy vajon mit tehetnek a vallások a gyűlölet ellen? Mit jelent a felebaráti szeretet parancsa a muszlim és a keresztény hagyományban? Hogyan valósul meg a szegények segítésének kötelessége? Vannak-e hasonlóságaink? Tudunk-e párbeszédet folytatni vallási szinten, annak ellenére is, hogy a muszlim-keresztény viszony politikailag nagyon terhelt lett Magyarországon és Európában is az utóbbi években.

Hálás köszönet a Heti Tévének műsorunk létrejöttéért! És nagy köszönet Soós Eszter Petronellának a műsorban való közreműködésért!

 

Ha karácsonykor találkozik a keresztény, a muszlim, a zsidó meg az ateista…

Parászka Boróka interjúja velem a Marosvásárhelyi Rádióban

Az idei karácsony úgy köszöntött be, hogy hétköznapjaink részévé váltak a vallási konfliktusok, naponta szembesülünk a családon belüli és kívüli erőszakkal, háborús hírekre kelünk és fekszünk, az egyházakon belül is feszültségek, konfliktusok vannak.

Perintfalvi Rita katolikus teológus, a Bécsi Egyetem kutatója , emberi- és nőjogi aktivista. Arról beszélgettünk, hogyan egyeztethető össze katolicizmus, feminizmus és az emberi jogvédelem.

Parászka Boróka interjút készített velem, amit ezen a linken tudtok meghallgatni, ajánlom sok szeretettel így karácsony után is, mert témánk nagyon sokrétűek, izgalmasak és egész évre szólnak. :-)

http://marosvasarhelyiradio.ro/hirek/emisiuni/ha-karacsonykor-talalkozik-a-kereszteny-a-muszlim-a-zsido-meg-az-ateista1

fehe_rro_zsaszi_n.jpg

Dr. Perintfalvi Rita

b_paraszka_boroka_foto_marosvasarhelyi_radio.jpg

Parászka Boróka, újságíró, író, kritikus

msv_radio_logo_vektor.jpg