Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Beszéljünk a befogadásról, a szexről, a modern családról! – Tabuk és a Magyar Katolikus Egyház – Perintfalvi Rita teológusnő

mutatkozó ARCOK - Bendl Vera interjúja velem

2016. szeptember 14. - Rita Perintfalvi

Magyarországon a vallásos-nem vallásos ellentét nagyon erős. Mintha külön bolygón élnének, és félnének is keveredni az emberek.

P. R.: Igen, ráadásul ez politikailag is le van osztva. Nálunk, aki vallásos, az automatikusan jobb oldali, konzervatív pártokra szavaz, ez szinte előírt követelmény. Ezzel szemben például Bécsben rengeteg baloldali kereszténnyel dolgozom együtt. Én magamat progresszív keresztény gondolkodónak tartom. Szerintem sokan vannak az egyházon belül, akik hozzám hasonlóak, egyre többükkel hoz össze a sors.

arcok.jpg

Ha döntési pozícióban lennél, mit tennél? Hogyan hoznád közelebb az emberekhez az egyházat?

P. R.: Magyarországon olyan erős polarizáció van, hogy ezen mindenképpen szeretnék változtatni. Én egyfajta inkluzív teológiát képviselek, aminek jellemzője a párbeszéd keresése, még a szekuláris oldallal is. Ennek része az is, hogy hogyan gondolkodunk a nőkről. Magyarországon az egyházon belül a nők helyzete nagyon nem egyszerű és ezen nem segít az sem, hogy össztársadalmi szinten is komoly problémák vannak. Ahogy a társadalmi élet sok színterén, így az Egyházban sem igazán tudják, hogyan lehetne megbecsülni őket, bevonni a munkába és kamatoztatni képességeiket, erősségeiket a köz érdekében. Persze nemcsak a nőkről gondolkodik másképpen az inkluzív teológia. Ugyanez érvényes a zsidókra vagy éppen a melegekre is. Amíg az exkluzivista, azaz kizárásra épülő teológiai gondolkodás következménye gyakran a tényleges kirekesztés, megbélyegzés vagy akár a gyűlöletbeszéd, addig az inkluzív teológia nyitott és elfogadó. Az emberi méltóságot tiszteli mindenkiben, nemtől, vallástól, származástól vagy éppen a szexuális orientációtól függetlenül. A fő kérdése nem az, hogyan miképpen tudunk elbeszélni egymás mellett, hanem az, hogyan tudjuk megkeresni a közös pontjainkat?

Szóval szerintem lehetne például nyitott beszélgetős fórumokat rendezni, ahol normál emberi hangnemben és közösen tudnánk gondolkodni olyan társadalmi kérdésekről, amelyek mindenkit érintenek. Akkor talán felfedeznénk, hogy a törésvonalak nem is ott húzódnak, ahol gondoltuk.

A teljes interjú itt olvasható: http://arcok.cafeblog.hu/2015/10/01/beszeljunk-a-befogadasrol-a-szexrol-a-modern-csaladrol-tabuk-es-a-magyar-katolikus-egyhaz-perintfalvi-rita-teologusno/

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr8811701103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása