Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Biblia Politika Misztika 34. rész - Kiűzhető-e " a melegség démona?"

2018. szeptember 07. - Rita Perintfalvi

KIŰZHETŐ-E A "MELEGSÉG DÉMONA"? Tényleg vannak olyan keresztény közössségek, ahol ördögöt űznek a melegekből a 21. században? Van az alkoholizmusnak és a drogfogyásztásnak is démona? Mit tehet egy teológus-lelkész, ha ráébred, hogy ő a saját neméhez vonzódik? Tényleg választania kell Isten és a szerelem között? És mi lesz a következménye annak, ha bátran elöljárói elé áll és őszinte vallomást tesz? Mányai Márton lelkész-íróval beszélgettünk, aki a Coming out c. megrázó és egyben szépséges könyvében saját sorsáról mesél, hogy bátorítson másokat is, akik hasonló helyzetbe kerülnek ill. hogy elgondolkodtasson mindannyiunkat.

Ha érdekel a témánk, nézd meg a Biblia-Politika-Misztika legfrisebb adását! Műsorvezetők: Soós Eszter Petronella politológus és dr. Perintfalvi Rita teológus.

Hálás köszönet a HETI tévének, hogy adásunk létrejöhetett!

Biblia Politika Misztika 33. rész - Szexuális bántalmazás az egyházban

Milyen spirituális traumát okoz az, amikor egy klerikus személy, aki "Krisztus képmása" szexuális abúzust követ el kiskorúakkal szemben? Miért nem derülnek ki sokszor évtizedekig az ilyen súlyos bántalmazások? A probléma oka a cölibátus vagy valami más? Mit okoz a szexuális vágyak elfojtása? Mi az a vármentalitás? Mi fontosabb: az egyház saját hírnevének védése vagy a szexuálisan bántalmazottak kiskorúak szenvedése? Mi a püspökök, előljárók felelőssége? Mit kellene a papképzés során másképpen csinálni? Milyen egyházi hatóság emel vádat az abúzust elkövetett papokkal szemben? Mit tettek a pápák: Benedek és Ferenc azért, hogy az egyházon belüli szexuális visszaélések számát visszaszorítsák? Igaz-e az, hogy a dekadens nyugati egyházakban gyakori a kiskorúak kárára elkövetett szexuális abúzus vagy éppen a tekintélyelvű, reakciós, fundamentalista egyházi miliő növeli meg a szexuális visszaélések számát drasztikusan? A Spotlight igazsága? Hogyan lehet az egyház szeretővé anyává az áldozatokkal szemben?

Nagyon komoly és súlyos kérdésekről beszélgettünk a Biblia Politika Misztika 33. részében, ha felkeltette érdeklődését a téma, nézze meg műsorunkat!

Műsorvezetők: dr. Perintfalvi Rita (teológus) és Soós Eszter Petronella (politológus)

Hálás köszönet a Heti Tévének, hogy adásunk létrejöhetett!

Biblia Politika Misztika 31. rész - Bartha István: Homo Blogger

Legfrissebb műsorunkban Bartha István evangélikus lelkésszel, filozófussal és íróval beszélgettünk: Jézusról, „aki meghalt és neki prófétája Nitzsche”, az egyház és a hatalom ill. a politika viszonyáról, a szeretet valódi lényegéről. És persze István remek könyveit is bemutattuk a kedves nézőknek: Pogány katekizmus, Puha kataklizma és a legújabb 18-as karikás Homo blogger. Jó humorú, friss és elgondolkodtató írások!

 

Hálás köszönet műsorunk létrejöttéért a Heti tévének!

Bűnös vagy mégsem? A szerelmek sokféleségének etikája

A Bézs Rádióban kérdezett engem Seres Tamás a Bűnös vagy mégsem? c. május 17-i előadásom kapcsán a monogámiáról vs. poligámiáról, a poliamóriáról? Arról, hogy melyikről mit mond a Biblia, mit gondol a mai ember és vajon melyik az etikus és melyik a bűnös? És egyáltalán ki dönti ezt el? Aztán beszélgettünk az azonos nemű emberek szerelmének társadalmi és egyházi megítéléséről. Arról, hogy vajon miként reagálnak az emberek, ha két nő vagy két férfi csólolózik a buszon? Vajon a férfiak vagy a nők elutasítóbbak? No és az is kérdés - amit már Ferenc pápa is feltesz - hogy vajon mit kezdenek az egyházi közösségek azzal, ha meleg pár érkezik közéjük? És még komplexebb a kérdés, ha a meleg pár gyerekkel érkezik. Vajon milyen irányban halad a magyar társadalom? Tanulható-e a nyitottság, az elfogadás? Vagy most éppen ellentétes szelek fújnak?

 

homo18.png

ra_dio_be_zs.jpg

Seres Tamás 2 részes Na! c. műsorában itt hallgathatod meg ezt a nagyon izgalmas beszélgetést:

44. perctől jövök én, előtte más témák vannak:

https://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.archivplayer.page?szam=http%3A%2F%2Fwww.radiobezs.hu%2Fradiobezs_files%2FArch%25C3%25ADvum%2F2018%2Fkedd1600.mp3

Az elejétől én vagyok, kb. 30 percben:

https://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.archivplayer.page?szam=http%3A%2F%2Fwww.radiobezs.hu%2Fradiobezs_files%2FArch%25C3%25ADvum%2F2018%2Fkedd1700.mp3

Ha a beszélgetés felkeltette érdeklődésedet gyere el a Lurdy Házba május 17-én! Várunk szeretettel dr. Perintfalvi Rita "Bűnös vagy mégsem? A szerelmek sokféleségének etikája c. előadásra!

Az esemény belépőit itt tudod megvásárolni:

https://www.jegy.hu/program/bunos-vagy-megsem-a-szerelmek-sokfelesegenek-etikaja-felnott-dolgokrol-felnotteknek-91566/433977

Ha szeretnél tudni még többet az eseményről, akkor kövess minket a facebookon is! Az esemény egy nagyon klassz sorozat része, a fő szervezője pedig Ágoston László:

https://www.facebook.com/events/182707565696394/

Biblia Politika Misztika - Lukácsi Katalin - Egyház, politika és demokrácia?

EGYHÁZ, POLITIKA ÉS DEMOKRÁCIA? Lukácsi Katalinnal beszélgettünk a kereszténydemokráciáról, Ferenc pápa hazai megítélésről, a katolikus egyházon belüli reformok szükségességéről, a megújulás leheteőségeiről, a keresztény-zsidó párbeszédről és az iszlámról. Természetesen nem hagyhatttuk ki azt sem, hogy vajon milyen lenne az egyházak és a politika ideális viszonya, hogyan politizáljanak az egyházak? És vajon mit jelent, létezik-e olyan, hogy kereszténydemokrácia?

Köszönet a műsorunk létrejöttéért a Heti Tévének!

Biblia Politika Misztika 25. rész - dr. Varga Gyöngyi - Mit keresnek a nők az egyházban?

MIT KERESNEK A NŐK EGYHÁZBAN?

Méltóságot? Egyenlőséget? Megbecsülést? És vajon mit találnak? Dr. Varga Gyöngyivel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy vajon milyen a női esélyegyenlőség az egyházakban? Lehet-e egy nő pap, lelkész? Lehet-e egy nő tudós? Ne adj Isten teológus? Sőt lehet-e egy női egyházi vezető? 

Mit gondoljunk ezekről a kérdésekről egy olyan országban, ahol újra 19. századi módon gondolkodnak a közéletben a nőkről? Vajon adhatnak-e éppen az egyházak példát az egyenlő bánásmódról?

Köszönet a Heti Tévének műsorunk létrejöttéért!

 

Biblia Politika Misztika - Bajnok Kristóf - Uralom helyett szeretve szolgál

A Bokor mozgalom a kommunista rezsim alatt egyfajta földalatti egyházként működött Magyarországon. Vezetője és megálmodója Bulányi György piarista atya volt, akit az államrendszer elleni tevékenység vádjával többször is bebörtönzött az akkori politika rendszer. A Katolikus Egyház pedig politikai nyomásra kezdett boszorkányüldözést ellene, és eretneknek nyilvánította. Az egyik ilyen "eretnek" tétele az volt, hogy elutasított mindenféle uralmi rendszert és az egyház szerepét a szeretve szolgálatban látta meg.

Bajnok Kristóf, a Bokor mozgalom képviseletének tagja a következő nagyon aktuális üzenetet mondta adásunkban: "Az a megállapodás, amelyet a Katolikus Egyház a kommunista rezsimmel kötött nem volt példa nélküli eset a történelemben. Az Egyház minden hatalommal mondenkor a megállapodásra törekedett, mert saját magát is hatalmi entitásként fogalmazta meg. De ez nagyon messze van attól, amit Jézus szeetett volna közvetíteni felénk. A megyegyezések a hatalmiságból fakadnak. Mi pedig a hatalmoskodást szeretnénk elutasítani és ehelyett a szolgálatot tartjuk fontosnak. És ezért nagyon szeretnénk azt, hogy a mindenkori keresztény egyházak ne a hatalom kegyét, támogatását vagy elfogadását, ne a túlélés különböző alkuit keressék, hanem álljanak ki a Jézustól tanult tanítás mellett."

Ezeket a nagyon izgalmas témákat ajánljuk szíves fogyelmükbe! A két műsorvezető: Soós Eszter Petronella politológus és dr. Perintfalvi Rita teológus.

Hálás köszönet a Heti Tévének, hogy adásunk létrejöhetett!

Spirituális Meditáció - Téma: Szörnyek

Április 13-án pénteken újból együtt meditálunk a Feldmár Intézetben

“Amikor érzek valamit, nagyon nehéz tudni, hogy a helyzetre reagálok-e, vagy valami a helyzetben emlékeztet arra, ami volt. Minél inkább a jelen pillanat és én közöttem vannak az emlékeim, annál távolabb vagyok a másik embertől, annál távolabb vagyok a világtól. Itt élek benne, de nem vagyok itt, mert köztem és a jelen pillanat között mindig van egy emlék, és észre sem veszem, hogy emlék.” (Feldmár András)

Aki meditál, az engedi, hogy a valóság megérintse őt. Néha viszont az, ami megérint a valóságból, lehet, hogy megijeszt. Félelmet kelt. Taszít. Aki meditál az egyre inkább megnyitja a kapukat a tudatalattija felé, ahonnan olyan képek, emlékek jöhetnek elő, amelyek teljesen valóságosnak tűnnek. A zen meditáció hagyománya „makjó-nak” nevezi ezt a jelenséget, ami annyit jelent, hogy az „ördögök világa”. Bizony a keresztény misztikusok is írnak hasonló tapasztalatokról, amikor ima közben hirtelen előttük termett maga az „ördög”. A jelenséget a meditációs mesterek úgy magyarázzák, hogy ezek a képek tulajdonképpen az ember tudatalatti világából érkező fel nem dolgozott konfliktusok, traumák emlékképei. Vagyis meditáció során előjönnek a bennünk lakó szörnyek! De ez nem baj, sőt! Mindez a tisztulási folyamat része. Hiszen a sebeknek ki kell tisztulniuk ahhoz, hogy begyógyulhassanak. Amit ilyenkor tehetsz: engeded, hogy mindez megtörténjen! Mert attól, hogy valami fájdalmas vagy nehéz, még van, s ha van, akkor szabad lennie. És ha nem nyomod el, akkor megszabadulsz tőle. És ha ez sikerül akkor végre jelen tudsz lenni a pillanatban önmagad számára és annak számára is, akit eddig nem tudtál igazán szeretni, mert képtelen voltál őt önmagának látni, folyton valaki másra reagáltál miközben vele voltál. (Perintfalvi Rita)

szo_rnyek2.jpg

A Szörnyek lesz a témája a következő Spirituális Meditációnak, április 13-án, pénteken a Feldmár Intézetben, ha érdekel a téma és a meditáció, akkor gyere, várunk szeretettel!

Tovább

Biblia Politika Misztika 24. rész - Ember és szexualitás

EMBER ÉS SZEXUALITÁS - dr. Hrotkó Larisszával beszélgettünk egy szuper izgalmasat Valentin nap kapcsán a bibliai erotika témájáról. Szó esett Rebeka korsójáról, ami a női szépség szimbóluma, Jákob és Ráchel szenvedélyes találkozásáról a kútnál, az Énekek Éneke egyik nagyon erotikus, rafinált módon sejtető, vágykeltésről szóló daláról, ami ráadásul egy női dal! És nem maradtunk benne a klasszikus férfi-nő szerelmi mintában, hanem megnéztük, hogy mi minden jön még elő a Biblia különleges világában. Larissza a zsidó vallástudomány doktora, nyelvész, kultúra történész és a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének titkára.

Ajánlom mindenki figyelmébe, aki szereti a szépséges erotikus szövegeket és képeket!

Köszönjük műsorunk létrejöttét a Heti Tévének!

A műsor vezetői: Soós Eszter Petronella politológus és Dr. Perintfalvi Rita teológus.

Biblia Politika Misztika 23. rész - Vagy vallás, vagy szabadság

Vagy vallás, vagy szabadság - tertium non datur (azaz harmadik lehetőség nincsen) mondta provokatívan Prof. Dr. Dr. Máté-Tóth András vallástudós elődásában a Vallások és a szabadság c. Vallásközi expón 2018. január 28-án. Arról kérdeztük, hogy ez akkor mit is jelent a vallásos emberek számára? Aki vallásos az tényleg nem lehet szabad ember? Beszélgettünk még arról is, hogy ha egy hívőnek ragaszkodnia kell vallása tételes tanrendszeréhez (dogmák) és ha ettől eltér, akkor eretnekké válik, akkor vajon van-e tere a valláson belüli reformoknak? Ferenc pápa egy eretnek vagy inkább reformer? Mit gondoljunk róla? És faggadtuk még arról is, hogy mit gondol vallástudósként a vallásközi párbeszédről: lehetséges-e ez egyáltalán, Mi az, ami akadálya, korlátja lehet? És mi is az a vallás úgy általában?

Soós Eszter Petronella politológus és Dr. Perintfalvi Rita teológus közös műsorát látják a Heti tévén! Mindenkinek ajánljuk szeretettel, nemcsak hívőknek!

Hálás köszönet műsorunk létrejöttéért a Heti Tévének!