Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

A nők szerepe az egyházban

Gyürke Kata interjúja velem a Ridikül Magazinban

2016. szeptember 13. - Rita Perintfalvi

A női jelenlét az egyház laikus közegében is számottevő, hiszen leginkább a nőkön múlik a vallásos nevelés, sőt, ha körülnézünk egy vasárnapi misén, túlnyomó többségben nőket látunk a templomokban. Ennek ellenére a szerepük passzív a katolikus egyházban, hiszen nem lehetnek papok, és a döntéshozatalban sem vehetnek részt.

Ezen a helyzeten próbálnak változtatni az egyház modernizációs törekvései, köztük a Latin-Amerikából indult felszabadítási teológia, amely Ferenc pápát is megihlette Lucio Gera tanain keresztül. Tőle vette át azt a gondolatot, hogy az egyház a szegények oldalán kell, hogy álljon. De ilyen reformtörekvés a '60-as évektől létező feminista teológia is, amelynek egyik legnagyobb kérdése, hogy nőként miképpen találja meg az ember a saját szerepét az egyházon belül.

„Miután katolikusként egy nő nem lehet pap, nem lehet a hierarchia része, hogyan kerülhet be a döntéshozó szervezetbe, egy olyan egyházban, amely a mindennapok szintjén túlnyomórészt nőkből áll?”teszi fel a kérdést Dr. Perintfalvi Rita feminista teológus, a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének elnöke.

rita_ridiku_l_magazin.jpgFotó: Pitrolffy Zoltán

A teljes interjú itt olvasható: http://ridikulmagazin.hu/cikk-a-nok-szerepe-az-egyhazban.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr8211701117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása