Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Perintfalvi Rita

A vallási fundamentalizmus és a politikai autoritarizmus egymásra találása

2017. május 16. - Rita Perintfalvi

A vallási fundamentalizmus és a politikai autoritarizmus egymásra találása: keresztény véleményformálók gyűlöletbeszéde az online térben. Okok, motivációk, transzformálási lehetőségek.

A vallási fundamentalizmus akkor válik társadalmilag veszélyforrássá, ha a saját irányultságát az egyedüli igaznak tekinti, amivel szemben minden más meggyőződést és életfelfogást leértékel. Így létrejön egy sajátosan dualista felfogás, ami mindenben, ami „más” valami rosszabbat lát vagy azt egyenesen a rosszal, a gonosszal vagy magával a „sátánnal” azonosítja.

Így ellenséges védekező magatartás alakul ki mindennel szemben, ami a saját életfelfogáshoz vagy maximákhoz képest „másnak” mutatkozik. Így ez a gondolkodási attitűd táptalajt ad az antiszemitizmus, az iszlámellenes rasszizmus („hamis“ hit) vagy a homofóbia, az emancipáció- és a nőellenesség („hamis“ életmód) számára. Abból az elképzelésből, hogy egy biz. vallás az igazság egyedüli birtokosa származik a felsőbbrendűség, a fölény tudata, aminek politikai következményei is lesznek, hiszen a saját értékrendjének megfelelően akarja a társadalmi környezetét is átalakítani. A valódi dialógusra és a másképpen gondolkodók elfogadására a fundamentalizmus nem képes, mert az a demokratikus kommunikációt előfeltételezné. Helyette megjelenik a kommunikációban az erőszak és a gyűlölet. Ezek intenzitását a belső bizonytalanság érzése és a saját értékrend fenyegetettsége miatt érzett félelem (pl. szekularizáció, pluralizmus, liberalizmus miatt) annyira felerősítheti, hogy a fundamentalista módon gondolkodó ember bármikor mobilizálható, „szent harcba” hívható.

A vallási fundamentalizmus szívesen flörtöl a politikai autoritarizmussal, hiszen a tekintélyelvűség védelmet és stabilitást, biztonságot, a válaszok és magyarázatok leegyszerűsítését ígéri. De ebből a flörtből hosszútávon nagyon komoly veszélyek születhetnek, amelyek a szekuláris és demokratikus elvekre épített társadalmat létében veszélyeztetik.

Ez az előadásom a Civil Rádió: Tisztelet hangján - Etikus újságírás a gyűlöletbeszéd ellen c. konferencia-sorozaton hangzott el. Hálás köszönet a meghívásért!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr7312508165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása