Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

„Vagy feminista vagyok, vagy mazochista”

A Progresszív Teológia Fórum: Mi a nő dolga? c. beszélgetéséről írta a MNO, Lakner Dávid

2016. szeptember 13. - Rita Perintfalvi
„MI A NŐ DOLGA??? – a férfiak már elmondták nekünk, most mi jövünk” – bár a cím alapján feltételezhettük volna, kevésbé bizonyult provokatívnak a Progresszív Teológiai Fórum április 11-ei fordulóján, ahol lelkésznők, vallástudósok beszéltek egyházi hagyomány és a nők kapcsolatáról. Bár a különböző véleményen lévők párbeszédét hangsúlyozták, nagy ellentétek azért nem voltak a feminista résztvevők között.

Nem szó szerint kell venni a katolikus vallási szövegek nőkről írott sorait, hisz az egyház ’93-ban már azt is megfogalmazta, hogy a hat nap alatt történő teremtést sem szó szerint értelmezzük – erre jutottak lelkésznők, vallástudósok a Progresszív Teológiai Fórum április 11-ei, budapesti fordulóján a K11-ben. Bár a zsidó-katolikus-protestáns kerekasztal különlegesnek volt mondható, nagy ellenvélemények nem voltak: mindegyik megszólaló feministának mondta magát, hasonló tapasztalatokról számolt be, és inkább azt igyekezett nézni, ami összeköti a feleket.

Ferenc pápa nemrég kiadott Amoris Laetitia című enciklikáját is szóba hozta Perintfalvi, amiben elmondása szerint még a hímsovinizmusról is szó van. Sok szekuláris, liberális barátja van, akik szívesen olvassák a mostani pápát, de vallási körökben már sokan kevésbé vannak így ezzel – vélte. „Egy nagy lájk Ferenc pápának” – jegyezte meg Balogh, aki a feminizmusról szólva kifejtette, ez a fundamentalista protestáns közösségben csúnya szónak számít, de ő is annak nevezi magát, „a csudába, hát nem tudok mást mondani, vagy mazochista vagyok, vagy feminista”.

fo_rum.jpg

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

A teljes cikk itt olvasható: http://mno.hu/belfold/vagy-feminista-vagyok-vagy-mazochista-1337222

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr5711700527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása