Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Ahol a nőket diszkriminálják, ott magát az Istent értik félre

Hanuka és karácsony: interjú Hrotkó Larisszával és velem a Feminfón

2016. szeptember 13. - Rita Perintfalvi

Önök szerint kik voltak a legfontosabb nők, akik hatást tudtak gyakorolni a korukra és jelentős változások elindítói voltak az a vallás terén? Miért tartják ezeket a változásokat kulcsfontosságúnak? 

HL: Hanna, Regina Jonas és Elisabeth Schüssler Fiorenza. Mindhárman a vallási női hagyomány profetikus képviselői. Hanna megtanította a zsidó nőket és férfiakat az imádságra, férfiakkal egyenértékű közvetítőként fogalmazta meg az emberiség vágyait, és Isten meghallgatta őt. Regina Jonas első németországi női rabbiként akarta gyakorolni őseinek vallását megkönnyítések nélkül. A közösség reformjában meg tudta különböztetni a valódi hagyományt a hamis értelmezéstől. Elisabeth Schüssler-Fiorenza korunk karizmatikus egyénisége. Megálmodta és meg is fogalmazta a „női eklézsiát.”

PR: Katolikus teológusnőként Schüssler-Fiorenza rámutatott arra, hogy a nők egyfajta „befogadott kirekesztettek” az egyházi struktúrában. A nők nem vehetnek részt a papi szolgálatban, a döntéshozatalban, de nélkülözhetetlenek a vallásoktatásban, a katekézisben, a kórházi lelki gondozásban stb. Jelenti-e mindez azt, hogy a nők másodrangú tagjai az Isten népének? Válaszul alkotta meg Schüssler-Fiorenza a „nők eklézsiájának” fogalmát, amely számára egy alternatív kritikus helyet jelöl. Ez egy politikai koncepció, amely a „szabad polgárnők” demokratikus és nyilvános összefogását jelenti. Fontos megjegyezni, hogy ez nem csupán egy kizárólagos női közösség. Az „ekklesia of wo/ men“-t nők és férfiak alkotják, akik benne ténylegesen Isten népévé formálódnak. Így mindez nem más mint kritikus gyakorlata és víziója a radikális demokráciának, amely azonban nem csupán politikum, hanem bibliai ígéret.

hanuka.jpg

A teljes cikk itt olvasható: http://feminfo.444.hu/2014/12/24/ahol-a-noket-diszkriminaljak-ott-magat-az-istent-ertik-felre/

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr3811701129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása