Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Biblia Politika Misztika 36. rész - Romero és a felszabadítás teológia diadala

2018. október 19. - Rita Perintfalvi

Óscar Romero el salvadori érseket 2018. október 14-én, 38 év egyházon belüli csatározás után végre szentté avatta Ferenc pápa! Ez nemcsak a mártír érsek diadala, de egyben a felszabadítás teológié is. Olyan időket élünk a mai Magyarországon, hogy nem is lehetne jobb inspiráló példa a magyar egyházak számára, mint éppen Romero. Aki szemben szállt az elnyomó rezsimmel, egyháza klerikális fasizmusával és a saját érdeke helyett a szegény nép javát nézte, értük harcolt és értük halt mártírhalált.

Az egyház prófétai küldetéséről így beszélt:

»Prófétai egyházként nem hallgathatunk ebben az igazságtalanná vált világban. Az egyháznak fel kell emelnie a szavát, még akkor is, ha ez egyesekben megbotránkozást kelt, akik a királyuk hangját jobban akarják tisztelni, mint Isten üzenetét.” 

De a szeretet nem múlik el!

„A világ minden pompája elmúlik, mind a hamis győzelmek. De a szeretet nem múlik el. És ami még nem múlandó: a fáradság, pénz, birtokolt javak és a saját alkotó munka, amelyeket mások szolgálatára fordítunk. A boldogság, minden emberhez testvérként viszonyulni és velük osztozni. A világnak ez a formája elmúlik. Mégis az öröm megmarad, hogy ezt a világot arra használtuk, hogy benne élve Isten Országába gyökerezzünk bele.”

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr914310149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása