Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

MI A NŐ DOLGA? MIT MOND A BIBLIA?

JÉZUS IS EGY PATRIARCHÁLIS NŐELNYOMÓ?

2016. szeptember 13. - Rita Perintfalvi

Mivel annyira trendi a magyar közéletben az ún. keresztény értékrendre hivatkozva – csak annak lényegét nem értve – megmondani, hogy a mi nő dolga, így arra gondoltam biblikus tudósként, hogy na jó, akkor nézzük meg, mit mond erről a Biblia? Mit mond Jézus? Ő is egy patriarchális macsó nőelnyomó? Vagy legalább jó lenne, ha az lenne? 

Nem tudom, hogy ismeritek-e a női szerepekről egymással vitatkozó Márta és Mária esetét? Ők engem azokra a nőkre emlékeztetnek, akik gyakran hevesen egymásnak esnek, mert ügyesen összeugrasztják őket a furmányos férfiak, akik jól ismerik az „oszd meg és uralkodj!“ elvének okosságát. Hiszen ha soha nem jön létre a női szolidaritás, akkor a nők a közélet színpadán olcsó és cserélhető statiszták maradnak, de igazából soha senki nem fogja komolyan venni őket…

Na szóval erről beszél Lukács is a maga módján: Lukács 10,38-42:

„Útjukon betértek egy faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta házába. Ennek volt egy húga, Mária. Ez odaült az Úr lábához és hallgatta a szavait. Márta meg sürgött-forgott, végezte a háziasszonyi teendőket. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele, hogy húgom elnézi, hogy egyedül szolgáljalak ki? Szólj neki, hogy segítsen nekem!” Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, sok mindenre gondod van, és sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, nem is veszik el tőle soha.”

nt-marthamaria.jpg

Hűha, na akkor miről is van itt szó? Ez a történet váratlanul és meglepő módon újraértékeli a hagyományos női szerepeket, a nő státuszát és társadalmi jelentőségét. Mi olyan meglepő a történetben?

Mária Jézus lábához ül és hallgatja szavait. „Egy rabbi lábához ülni“ speciális szakkifejezés volt, amelynek jelentése „a rabbi tanítványává válni“. Mária ezzel a cselekedetével Jézus tanítványai közé kerül. Bizony ám! Ez abban az időben példátlan, hiszen a nők egyáltalán nem vehettek részt egy rabbi tanításán, nem válhattak tanítvánnyá. És az, hogy egy rabbi egy nő házába megy és ott tanítja őt nemcsak szokatlan, de botrányos is volt. Jézus ezzel a tettével is megtöri a konvenciókat és a bevett normákat! Ő tényleg egy határátlépő, normaszegő. Jézus komolyan veszi Máriát, éppúgy bánik vele mint a férfiakkal, hiszen abban az új világban, amiről ő álmodik – legtöbbször csak egyedül – nincsen oka rá, hogy Máriának megtiltsa a vágyát, hogy tanítvánnyá legyen. Pedig ugye aki tanítvány, abból később tanító lesz. Na ez még nagyobb botrány!

No de mit csinál közben Márta? Süt, főz, gondoskodik a vendégről, ami a korabeli kizárólagos női szerep. Vagyis teszi, ami a dolga, amit mások – természetesen a férfiak – megmondtak neki. És közben megelégeli, hogy testvére nem segít neki, ezért a férfi autoritáshoz fordul, hogy utasítsa rendre, mondja meg Máriának is végre, hogy mi a dolga. Hiszen mennyire elképesztően pofátlan, mikor Jézus lábához ülve tanítványi szerepben pöffeszkedik, holott az a férfi dolga, nem az övé. Jézus azonban meglepően válaszol: „Márta, Márta, sok mindenre gondod van, és sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, nem is veszik el tőle soha.”

Van valami, ami egy nő számára fontosabb és szebb feladat, mint a férfi számára ételt készíteni és felszolgálni? Igen, Jézus lábához ülni, őt hallgatni és tanítvánnyá lenni. Mindezzel Jézus teljesen új státuszt ad a nőnek, a nő egyenértékű és egyenrangú emberré válik. Jézus óta a nő dolga nem az, hogy a férje segítője legyen, hanem az, hogy Jézus tanítványává váljon. A tanítványság pedig azt jelenti, hogy neki is munkálkodnia kell azon, hogy ez a világ emberibb, elfogadóbb és igazságosabb legyen. Hogy a szeretet tényleg diadalmaskodjon a gyűlölet és a kirekesztés minden formája felett. Ehhez pedig kevés a konyha – bár a jó étel jó dolog – de azon a világon munkálkodni, ahol minden ember testvér, hiszen egy az égi Atyja, még ha nem is hisz benne vagy éppen nem-keresztényként hisz benne – összehasonlíthatatlanul fontosabb! És Mária ezt tudta és ezt választotta!

votesforwomen.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr2711687037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása