Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Biblia Politika Misztika 33. rész - Szexuális bántalmazás az egyházban

2018. augusztus 03. - Rita Perintfalvi

Milyen spirituális traumát okoz az, amikor egy klerikus személy, aki "Krisztus képmása" szexuális abúzust követ el kiskorúakkal szemben? Miért nem derülnek ki sokszor évtizedekig az ilyen súlyos bántalmazások? A probléma oka a cölibátus vagy valami más? Mit okoz a szexuális vágyak elfojtása? Mi az a vármentalitás? Mi fontosabb: az egyház saját hírnevének védése vagy a szexuálisan bántalmazottak kiskorúak szenvedése? Mi a püspökök, előljárók felelőssége? Mit kellene a papképzés során másképpen csinálni? Milyen egyházi hatóság emel vádat az abúzust elkövetett papokkal szemben? Mit tettek a pápák: Benedek és Ferenc azért, hogy az egyházon belüli szexuális visszaélések számát visszaszorítsák? Igaz-e az, hogy a dekadens nyugati egyházakban gyakori a kiskorúak kárára elkövetett szexuális abúzus vagy éppen a tekintélyelvű, reakciós, fundamentalista egyházi miliő növeli meg a szexuális visszaélések számát drasztikusan? A Spotlight igazsága? Hogyan lehet az egyház szeretővé anyává az áldozatokkal szemben?

Nagyon komoly és súlyos kérdésekről beszélgettünk a Biblia Politika Misztika 33. részében, ha felkeltette érdeklődését a téma, nézze meg műsorunkat!

Műsorvezetők: dr. Perintfalvi Rita (teológus) és Soós Eszter Petronella (politológus)

Hálás köszönet a Heti Tévének, hogy adásunk létrejöhetett!

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr7114159287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása