Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Kérdezz – felelek! Várok izgalmas kérdéseket, élettörténeteket, problémákat, kritikát!!!

2017. január 03. - Rita Perintfalvi

A Tükör által c. blogom „Kérdezz – felelek!” rovatát szeretném elindítani így az Új Esztendő kezdetén! Ezt a rovatot azért találtam ki, hogy valódi párbeszédbe kerülhessünk egymással, ne csak mindig arról írjak, ami engem érdekel, ami engem foglalkoztat, hanem olyan dolgokról is, amivel Ti bajlódtok / Önök bajlódnak éppen, amiről gondolkodtok, amit már úgy nagyon megkérdeznétek valakitől, de eddig nem volt rá még mód! Vagyis legyen tere a kérdezésnek!

Alapvetően bármit lehet kérdezni, de válaszolni leginkább arra tudok majd, amiben én jártas vagyok.  Vagyis ez lehet a blog bármelyik témája: közélet (legfőképpen egyházi vonatkozással vagy pl. nagy kedvencem Ferenc pápa), nőként a világ (bármilyen női témát érintő kérdés jöhet), Teó-Filó-Spiri (azaz bármi, ami teológia, filozófia, spiritualitás. Mondjuk filozófus az nem vagyok, de a hétköznapi praktikus bölcsesség szintjén azért tudok valamicskét összekaparni ), szivárványos (vagyis LMBTQ és kereszténység identitás, vagy csak LMBTQ és humanizmus).

ke_rde_sekva_laszok.jpg

Arra is gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha valódi történeteket mesélnétek el nekem és ahhoz kapcsolódna a kérdés. Szóval, ha nem pusztán elméleti kérdések érkeznének, hanem olyanok, amiket tényleg megélt tapasztalat alapján tesztek fel. Tudom azt is, hogy létezik az ún. „valláskárosult” jelenség vagy pl. olyan neurózis, amit egy vallási közösség normatív elvárásai vagy annak biz. tanai okoznak kirekesztés, bűntudatkeltés, megbélyegzés stb. eszközeivel. Ennek nagyon súlyos következményei lehetnek, végletes esetben akár öngyilkosság. Azt hiszem számomra is egy állandó alapkérdés, hogy vajon lehetséges-e megtalálni a harmóniát a szabadság és identitás (identitásaink) között? De nagyon foglalkoztat a társadalmi ill. vallási kirekesztés különféle formáinak transzformálási lehetősége is: vajon lehetséges-e ez? Lehetséges-e megtanulni az inkluzív gondolkodást, lehetséges-e elfogadó közösségeket, társadalmat építeni? Vagyis létre lehet-e hozni a szeretet civilizációját és lebontani a gyűlölet birodalmát? Na ezek most éppen nagy elméleti kérdések, de ezekről talán akkor lehet igazán jól elgondolkodni, ha az ember valós emberi történeteket lát, olvas és abból tanul. Mert egészen más látni egy szenvedő emberi arcot és úgy gyűlölködni, mintha csak folyton elvont ideológiákban vagy ideákban gondolkodunk.

Szóval nagy szeretettel és még annál is nagyobb izgalommal várom kérdéseiteket / kérdéseiket: a tukoraltalinfo@gmail.com címre! Lehet írni név nélkül is! Mindent a maximális diszkrécióval fogok kezelni.

A kérdésekre majd 1-1 posztban válaszolok, amibe szeretném beidézni a kapott levél egy részletét is, persze csak azt, amire felhatalmazást kapok, nevet soha nem fogok említeni és a körülményeket is úgy el fogom torzítani, hogy senkire ne lehessen ráismerni. Vagy ha persze valaki névvel szeretne kérdezni és mesélni, akkor erre is lesz lehetőség.

Ha érdekesnek találjátok ezt az ötletemet jelezzétek lécci egy lájkkal és akkor veszem az adást! Ha van olyan ismerősötök, akikről tudjátok, hogy lennének kérdéseik osszátok meg nekik is a posztomat! Izgalommal várom, hogy mi fog történni!

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr8812092653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása