Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Biblia Politika Misztika 8. rész - Mária Magdolna: Szent vagy kurtizán?

2017. március 14. - Rita Perintfalvi

Női papság? Mit mond a női papságról ténylegesen a Biblia? És az elhallgatott kutatás? Miért tiltja meg a Lett Evangélikus Egyház a női lekésszé avatást? Nők Jézus korában? Jézus is egy macsó nőelnyomó vagy felszabadító, aki megtöri a vallási és társadalmi normákat? Jézus és a nők? Hogyan lett az "apostolok apostolából" azaz Mária Magdolnából kurtizán és vajon miért? A feminista Bibliaértelmezés keresi a szövegekből eltűntetett női szereplőket.

Nők szerepe, tere és lehetőségei az egyházban. A nők ki vannak zárnak a papságból? Mit mond erről a Biblia? Mit mondott erről az a Pápai Biblikus Bizottság, aminek a kutatási eredményét végül nem publikálták? Hogyan gondolkodnak erről a reformáció egyházai? A Lett Evangélikus Egyház tavaly nyáron tiltotta be a nők lelkésszé avatását, miért? Magyar szolidáris tiltakozás a Deák téren.

Milyen volt a nők helyzete Jézus korában? Mi volt a nő dolga? Levirátus házasság, monogámia? Jézus milyen módon töri meg a vallási és társadalmi tabukat? A nőt tilos megérinteni: mit tesz Jézus? Mit tesz, ha egy nő érinti meg őt, ami „szerelmi bájolásnak” minősült? A betegek társadalmi kirekesztése. A betegség és a bűn összefügg?

Ki volt Mária Magdolna valójában? Szent vagy kurtizán? Hogyan lett a tanítványból prostituált és miért? Eszközök a Bibliában, amivel a női szereplők kijelentőségét tudatosan degradálják. Hogyan lesz Júniából 400 évig férfi, mert nőként nem lehetett apostol? A feminista teológia kutatási célkitűzései: az a szövegekben elrejtett, eltűntetett, félretolt női szereplők újrafelfedezése.

Mária Magdolna: tanú, a kereszténység legfontosabb üzenetének hírvevője? Miért nevezik már a 3. században az „apostolok apostolának”? Hogyan próbálja rehabilitálni Ferenc pápa Mária Magdolna valódi jelentőségét?

És a végére egy teológusi poén. Klasszikus teológiai érv, hogy azért nem lehet a nőkből pap, mert Jézus nem választott a 12 apostol közé nőt. Ez tény. De! Nem választott Jézus a 12 apostol közé pogányt sem, azaz Jézus minden apostola zsidó volt. :-)

Ezekről a nagyon izgalmas kérdésekről beszélgettünk a Biblia-Politika-Misztika tegnapi adásában Soós Eszter Petronellával!

Hálás köszönet a Heti tévének, hogy ismét jelentkezhettünk adásunkkal!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr712336819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása