Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Biblia Politika Misztika 9. rész - Judit Izrael szabadítója vagy femme fatale?

2017. március 30. - Rita Perintfalvi

 

Breaking News: mit jelent az “új humanizmus”, amit Ferenc papa szerint Európának meg kell találnia ahhoz, hogy újra a remény hordozójává lehessen? Majd arról, hogyan lesz a hős és népét megszabadító Juditból csalárd femme fatale? És arról, hogy miért vetélkednek a nők egymással, mint Márta és Mária? Ki dönti el, hogy mi a dolga? Melyik a jobbik rész: sütni, főzni, a vendég lábát megmosni vagy leülni a Mester lábához és tanítvánnyá, majd később mesterré válni?

Tegnap arról beszélgettünk a Breaking News-ban, hogy mit jelent az “új humanizmus”, amit Ferenc papa szerint Európának meg kell találnia ahhoz, hogy újra a remény hordozójává lehessen? Miről szólt az a kemény beszéd, amit Ferenc papa az EU tagállamok képviselőinek tartott nem rég.

Majd folytattuk a bibliai nőkről való gondolkodásunkat:

Judit a szabadságharcos vagy inkább klasszikus femme fatale?

Judit könyve Izrael népének megszabadulását beszéli el, ami egy okos, istenfélő és szép özvegy nő, azaz Judit által megy végbe. Mások ezzel szemben Judit figuráját egy klasszikus  femme fatale-nak tartják, ő egy csalárd nő, aki a „nőiség fegyvereit“ kihasználva győzedelmeskedik.

Két képzőművészeti alkotást hívtunk segítségül, hogy megmutassuk, milyen hangsúlyeltolódás jelenik meg idővel a Judit történet recepciójában. Botticelli (147o): Judit visszatérése Betúliába  c. festményén Judit még egy büszkén lépkedő harcos, akit Athénéhez hasonlít a firenzei festő és valóban egy női hőst láttat meg benne.

Csak száz év telik és Judit figuráját teljesen átértelmezi pl. Jacopo Tintoretto, Judit és Holofernész v. képe (1577-78). A történetet a férfi festő leredukálja és kihegyezi a nemek harcává, a férfi és a nő harcává. Az általában férfi művészet a figyelmet Holofernész figurájára irányítja mégpedig úgy, hogy részvétet kelt iránta. Különféle stratégiákkal azt igyekeznek elérni, hogy Holofernész védtelen áldozatnak tűnjön. Sőt az ártatlanul keresztbeveszített Jézussal hozza párhuzamba a zsarnok és gyilkos hadvezért. Mégpedig ártatlanul szenvedő áldozattá. Judit pedig a csalárd, női praktikáival csábító, kegyetlen és érzéketlen gyilkos lesz.

Vajon lehet-e Judit történetét rehabilitálni? És hogyan? Erről, valamint Márta és Mária, az egymással vetélkedő nők, női szerepek és modellek konfliktusáról beszélgettünk. Vajon mi értékesebb: sütni, főzni, a vendég lábát megmosni vagy leülni a lábához és tőle mint Mestertől tanulni?

Köszönet Sooós Eszter Pertonellának az izgalmas beszélgetésért és a Heti TV-nek, hogy újabb adásunk létre jöhetett!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr9712386997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása