Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Biblia Politika Misztika 38. rész - Lénárd Anna - Nőként az iszlámban

2018. december 06. - Rita Perintfalvi

Vajon milyen nőként az iszlámban? Mi a testtakarás (pl. kendő) jelentősége, értelme? Vonatkoznak-e férfiakra is testtakarási szabályok? Milyen az iszlámban a férfiak és a nők viszonya? A nők tényleg alárendeltek? Van-e feminizmus az iszlámban? Mit jelent más vallásúként felvenni az iszlámot? Mit jelent egy muzulmán nő számára Jézus vagy Mária alakja? Milyen jelentősége van a vallásközi párbeszédnek? Mi az a sétaműhely sorozat, amit Lénárd Anna és társai szerveznek? Hogyan kapcsolódnak ezek a séták a feminizmushoz, a zsidókkal való párbeszédhez, az ökumenéhez? Hogyan lehet reagálni magyar muszlimként konstruktívan a gyűlölkeltő propagandára és ennek a szélesebb társadalomban is megjelenő következményeire? Mennyire sokszínű az iszlám? Lehet-e progresszió az iszlámban? Hogyan éljünk együtt ebben a hazában?

Lénárd Anna sétakurátorral beszélgettünk ezekről a nagyon aktuális és sokakat érdeklő témákról a Biblia Politika Misztika c. műsorunk legfrisebb adásában!

Műsorvezető: dr. Perintfalvi Rita teológus.

Köszönjük a Heti Tévének, hogy műsorunk létrejöhetett!

Biblia Politika Misztika 37. rész - Katolikus másképpen?

Tudtátok, hogy van Független  Katolikus Mozgalom? Ami ráadásul befogadó szemléletű? És jól megfér benne a progresszív szemlélet is? Székely Sándor független katolikus püspökkel beszélgettünk, aki nemcsak szavaiban éli meg az Evangélium tanítását, hanem abban is, hogy ápolóként segít a betegeken.

Ha érdekel ez a mozgalom és az, hogy mit gondol egy független katolikus püspök a nők szerepéről vagy éppen az megeleg helyzetéről az egyházban, akkor nézd meg a Biblia Politika Misztika c. műsorunk legújabb adását!

Műsorvezető: Dr. Perintfalvi Rita teológus és Soós Eszter Petronella politológus.

Köszönet a Heti Tévének, hogy műsorunk létrejöhetett!

 

Biblia Politika Misztika 36. rész - Romero és a felszabadítás teológia diadala

Óscar Romero el salvadori érseket 2018. október 14-én, 38 év egyházon belüli csatározás után végre szentté avatta Ferenc pápa! Ez nemcsak a mártír érsek diadala, de egyben a felszabadítás teológié is. Olyan időket élünk a mai Magyarországon, hogy nem is lehetne jobb inspiráló példa a magyar egyházak számára, mint éppen Romero. Aki szemben szállt az elnyomó rezsimmel, egyháza klerikális fasizmusával és a saját érdeke helyett a szegény nép javát nézte, értük harcolt és értük halt mártírhalált.

Az egyház prófétai küldetéséről így beszélt:

»Prófétai egyházként nem hallgathatunk ebben az igazságtalanná vált világban. Az egyháznak fel kell emelnie a szavát, még akkor is, ha ez egyesekben megbotránkozást kelt, akik a királyuk hangját jobban akarják tisztelni, mint Isten üzenetét.” 

De a szeretet nem múlik el!

„A világ minden pompája elmúlik, mind a hamis győzelmek. De a szeretet nem múlik el. És ami még nem múlandó: a fáradság, pénz, birtokolt javak és a saját alkotó munka, amelyeket mások szolgálatára fordítunk. A boldogság, minden emberhez testvérként viszonyulni és velük osztozni. A világnak ez a formája elmúlik. Mégis az öröm megmarad, hogy ezt a világot arra használtuk, hogy benne élve Isten Országába gyökerezzünk bele.”

Biblia Politika Misztika 34. rész - Kiűzhető-e " a melegség démona?"

KIŰZHETŐ-E A "MELEGSÉG DÉMONA"? Tényleg vannak olyan keresztény közössségek, ahol ördögöt űznek a melegekből a 21. században? Van az alkoholizmusnak és a drogfogyásztásnak is démona? Mit tehet egy teológus-lelkész, ha ráébred, hogy ő a saját neméhez vonzódik? Tényleg választania kell Isten és a szerelem között? És mi lesz a következménye annak, ha bátran elöljárói elé áll és őszinte vallomást tesz? Mányai Márton lelkész-íróval beszélgettünk, aki a Coming out c. megrázó és egyben szépséges könyvében saját sorsáról mesél, hogy bátorítson másokat is, akik hasonló helyzetbe kerülnek ill. hogy elgondolkodtasson mindannyiunkat.

Ha érdekel a témánk, nézd meg a Biblia-Politika-Misztika legfrisebb adását! Műsorvezetők: Soós Eszter Petronella politológus és dr. Perintfalvi Rita teológus.

Hálás köszönet a HETI tévének, hogy adásunk létrejöhetett!

Biblia Politika Misztika 33. rész - Szexuális bántalmazás az egyházban

Milyen spirituális traumát okoz az, amikor egy klerikus személy, aki "Krisztus képmása" szexuális abúzust követ el kiskorúakkal szemben? Miért nem derülnek ki sokszor évtizedekig az ilyen súlyos bántalmazások? A probléma oka a cölibátus vagy valami más? Mit okoz a szexuális vágyak elfojtása? Mi az a vármentalitás? Mi fontosabb: az egyház saját hírnevének védése vagy a szexuálisan bántalmazottak kiskorúak szenvedése? Mi a püspökök, előljárók felelőssége? Mit kellene a papképzés során másképpen csinálni? Milyen egyházi hatóság emel vádat az abúzust elkövetett papokkal szemben? Mit tettek a pápák: Benedek és Ferenc azért, hogy az egyházon belüli szexuális visszaélések számát visszaszorítsák? Igaz-e az, hogy a dekadens nyugati egyházakban gyakori a kiskorúak kárára elkövetett szexuális abúzus vagy éppen a tekintélyelvű, reakciós, fundamentalista egyházi miliő növeli meg a szexuális visszaélések számát drasztikusan? A Spotlight igazsága? Hogyan lehet az egyház szeretővé anyává az áldozatokkal szemben?

Nagyon komoly és súlyos kérdésekről beszélgettünk a Biblia Politika Misztika 33. részében, ha felkeltette érdeklődését a téma, nézze meg műsorunkat!

Műsorvezetők: dr. Perintfalvi Rita (teológus) és Soós Eszter Petronella (politológus)

Hálás köszönet a Heti Tévének, hogy adásunk létrejöhetett!

Biblia Politika Misztika 31. rész - Bartha István: Homo Blogger

Legfrissebb műsorunkban Bartha István evangélikus lelkésszel, filozófussal és íróval beszélgettünk: Jézusról, „aki meghalt és neki prófétája Nitzsche”, az egyház és a hatalom ill. a politika viszonyáról, a szeretet valódi lényegéről. És persze István remek könyveit is bemutattuk a kedves nézőknek: Pogány katekizmus, Puha kataklizma és a legújabb 18-as karikás Homo blogger. Jó humorú, friss és elgondolkodtató írások!

 

Hálás köszönet műsorunk létrejöttéért a Heti tévének!

Bűnös vagy mégsem? A szerelmek sokféleségének etikája

A Bézs Rádióban kérdezett engem Seres Tamás a Bűnös vagy mégsem? c. május 17-i előadásom kapcsán a monogámiáról vs. poligámiáról, a poliamóriáról? Arról, hogy melyikről mit mond a Biblia, mit gondol a mai ember és vajon melyik az etikus és melyik a bűnös? És egyáltalán ki dönti ezt el? Aztán beszélgettünk az azonos nemű emberek szerelmének társadalmi és egyházi megítéléséről. Arról, hogy vajon miként reagálnak az emberek, ha két nő vagy két férfi csólolózik a buszon? Vajon a férfiak vagy a nők elutasítóbbak? No és az is kérdés - amit már Ferenc pápa is feltesz - hogy vajon mit kezdenek az egyházi közösségek azzal, ha meleg pár érkezik közéjük? És még komplexebb a kérdés, ha a meleg pár gyerekkel érkezik. Vajon milyen irányban halad a magyar társadalom? Tanulható-e a nyitottság, az elfogadás? Vagy most éppen ellentétes szelek fújnak?

 

homo18.png

ra_dio_be_zs.jpg

Seres Tamás 2 részes Na! c. műsorában itt hallgathatod meg ezt a nagyon izgalmas beszélgetést:

44. perctől jövök én, előtte más témák vannak:

https://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.archivplayer.page?szam=http%3A%2F%2Fwww.radiobezs.hu%2Fradiobezs_files%2FArch%25C3%25ADvum%2F2018%2Fkedd1600.mp3

Az elejétől én vagyok, kb. 30 percben:

https://www.radiobezs.hu/radiobezs/radiobezs.archivplayer.page?szam=http%3A%2F%2Fwww.radiobezs.hu%2Fradiobezs_files%2FArch%25C3%25ADvum%2F2018%2Fkedd1700.mp3

Ha a beszélgetés felkeltette érdeklődésedet gyere el a Lurdy Házba május 17-én! Várunk szeretettel dr. Perintfalvi Rita "Bűnös vagy mégsem? A szerelmek sokféleségének etikája c. előadásra!

Az esemény belépőit itt tudod megvásárolni:

https://www.jegy.hu/program/bunos-vagy-megsem-a-szerelmek-sokfelesegenek-etikaja-felnott-dolgokrol-felnotteknek-91566/433977

Ha szeretnél tudni még többet az eseményről, akkor kövess minket a facebookon is! Az esemény egy nagyon klassz sorozat része, a fő szervezője pedig Ágoston László:

https://www.facebook.com/events/182707565696394/

Biblia Politika Misztika - Lukácsi Katalin - Egyház, politika és demokrácia?

EGYHÁZ, POLITIKA ÉS DEMOKRÁCIA? Lukácsi Katalinnal beszélgettünk a kereszténydemokráciáról, Ferenc pápa hazai megítélésről, a katolikus egyházon belüli reformok szükségességéről, a megújulás leheteőségeiről, a keresztény-zsidó párbeszédről és az iszlámról. Természetesen nem hagyhatttuk ki azt sem, hogy vajon milyen lenne az egyházak és a politika ideális viszonya, hogyan politizáljanak az egyházak? És vajon mit jelent, létezik-e olyan, hogy kereszténydemokrácia?

Köszönet a műsorunk létrejöttéért a Heti Tévének!

Biblia Politika Misztika 25. rész - dr. Varga Gyöngyi - Mit keresnek a nők az egyházban?

MIT KERESNEK A NŐK EGYHÁZBAN?

Méltóságot? Egyenlőséget? Megbecsülést? És vajon mit találnak? Dr. Varga Gyöngyivel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy vajon milyen a női esélyegyenlőség az egyházakban? Lehet-e egy nő pap, lelkész? Lehet-e egy nő tudós? Ne adj Isten teológus? Sőt lehet-e egy női egyházi vezető? 

Mit gondoljunk ezekről a kérdésekről egy olyan országban, ahol újra 19. századi módon gondolkodnak a közéletben a nőkről? Vajon adhatnak-e éppen az egyházak példát az egyenlő bánásmódról?

Köszönet a Heti Tévének műsorunk létrejöttéért!

 

Biblia Politika Misztika - Bajnok Kristóf - Uralom helyett szeretve szolgál

A Bokor mozgalom a kommunista rezsim alatt egyfajta földalatti egyházként működött Magyarországon. Vezetője és megálmodója Bulányi György piarista atya volt, akit az államrendszer elleni tevékenység vádjával többször is bebörtönzött az akkori politika rendszer. A Katolikus Egyház pedig politikai nyomásra kezdett boszorkányüldözést ellene, és eretneknek nyilvánította. Az egyik ilyen "eretnek" tétele az volt, hogy elutasított mindenféle uralmi rendszert és az egyház szerepét a szeretve szolgálatban látta meg.

Bajnok Kristóf, a Bokor mozgalom képviseletének tagja a következő nagyon aktuális üzenetet mondta adásunkban: "Az a megállapodás, amelyet a Katolikus Egyház a kommunista rezsimmel kötött nem volt példa nélküli eset a történelemben. Az Egyház minden hatalommal mondenkor a megállapodásra törekedett, mert saját magát is hatalmi entitásként fogalmazta meg. De ez nagyon messze van attól, amit Jézus szeetett volna közvetíteni felénk. A megyegyezések a hatalmiságból fakadnak. Mi pedig a hatalmoskodást szeretnénk elutasítani és ehelyett a szolgálatot tartjuk fontosnak. És ezért nagyon szeretnénk azt, hogy a mindenkori keresztény egyházak ne a hatalom kegyét, támogatását vagy elfogadását, ne a túlélés különböző alkuit keressék, hanem álljanak ki a Jézustól tanult tanítás mellett."

Ezeket a nagyon izgalmas témákat ajánljuk szíves fogyelmükbe! A két műsorvezető: Soós Eszter Petronella politológus és dr. Perintfalvi Rita teológus.

Hálás köszönet a Heti Tévének, hogy adásunk létrejöhetett!