Perintfalvi Rita teológus, női és emberi jogi gondolkodó blogja

Tükör által

Tükör által

Mi a nő dolga? A férfiak elmondták, most mi jövünk!

Beszélgetés a Progresszív Teológiai Fórumon

2016. szeptember 12. - Rita Perintfalvi

Hálás köszönet a szuper jó kis összeállításért Jelinek Nórának és a PAX tévének!

Pár gondolat kedvcsinálónak:

1) Istennek mindenkiről van egy álma: csak úgy lehetsz boldog, ha ezt megvalósítod! Magadban kell megtalálnod azt a nőt , akivé válnod kell! Aki ebben Téged akadályoz, az nem az Isten útját járja!

2) Meg kell találni a középutat az elférfiasodó nőiség és a túlságosan alázatos, alárendelődő női szerep között!

3) Mivel férfiak vannak vezető pozícióban, mind az egyházakban, mint a teológia tudomány területén, ez meghatározza azokat a kereteket, amiben mozgunk. De eljött az ideje, hogy ezek a keretek oldójanak és levegőhöz jussunk!

4) Ha egy nő megszólal egy egyházi közösségben, akkor százszor is meggondolja, hogy mit mondjon, amíg a férfi csak beszél! Erősek a félelmek, a megfelelés nyomása. De bizakodhatunk, mert a változás elindult!

5) Ferenc pápa szerint igaztalan és hamis vád korunk minden problémájáért a női emancipációt felelőssé tenni, ez nem más mint puszta sovinizmus („Amoris Laetitia”, 54. Fejezet)!

6) A nők emancipációja nem történhetett volna meg a férfiak nélkül. A nemek egymásnak mondott igenjei vinnék előbbre a világot!

7) A teológiának és más tudományágaknak pl, gender studies és a női civil szervezeteknek együtt kell tenniük azért, hogy kikerüljünk az előítéletekből és a régi rossz mintákból!

8) Igaz-e, hogy a férfi a teremtés koronája? A tíz parancsolat szerint a nő alig ért többet egy szamárnál? Mit kezdjük ma ezekkel a szövegekkel? Létezhet-e olyan bibliai olvasat, ami felszabadítja a nőket?

A bejegyzés trackback címe:

https://tukoraltal.blog.hu/api/trackback/id/tr8411695919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása